in ,

A csicskapárt egyre nagyobb bajban – Újabb trükkön bukhatnak el Vonáék

Szorul a hurok

ÚJABB TRÜKKÖN BUKHATNAK EL VONÁÉK

AZ ÁSZ-VIZSGÁLATOK SZERINT ÁLTALÁNOS AZ ELLENZÉKI OLDALON A TILTOTT PÁRTFINANSZÍROZÁS

Az Állami Számvevőszék két év múlva soron következő vizsgálata valószínűleg újabb, a tavaszinál is nagyobb mértékű tiltott pártfinanszírozást állapított volna meg a Jobbiknál, ezért a párt gyorsan megszabadult a szeptemberben trükkösen vásárolt plakáthelyektől – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a december 15-ig tartó időszakban az 1019 plakáthelyre vonatkozó meglévő szerződések, illetve hivatalos árak alapján átlagolt, 215 ezer 900 forinttal számolva több mint 598 millió forint értékű hirdetési felülethez jutott a Jobbik.

Fotó: Bach Máté

A plakáthelyek piaci árához képest 571 millió forinttal fizethettek kevesebbet Simicska Lajos nagyvállalkozónak

A szerződések értelmében az ellenzéki pártnak valamivel több mint 129 millió forintot kellett volna 2018. május 31-i kifizetnie Simicska Lajos két cégének: a Publimont Kft.-nek és az Euro Publicity Kft.-nek.

Lapunk úgy tudja: a párt végül szep­tember 28-ig 27,5 millió forintot fizetett a hirdetési felületekért, ami az 1019 darab plakáthely piaci átlagárához képest több mint 571 millió forint eltérést mutat, azaz a nagyvállalkozó közvetve ennyi pénzzel támogatta a Jobbikot.

Amennyiben a párt a teljes vételárat kifizette volna december közepéig, akkor is majd 470 millió forint lett volna a kifogásolható kampánytámogatás. Ráadásul a szeptemberi plakátüzletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még nem is vizsgálhatta, hiszen a szervezet a tavaszi, a kormányt tolvajnak bemutató kampány reklámköltései miatt büntette meg a pártot mindent egybevéve 662 millió forintra.

A következő ÁSZ-vizsgálatnál valószínűleg újabb, hatalmas büntetéssel kellett volna szembesülnie a pártnak. A számvevőszéki jelentéstervezet és a plakáthelyekkel kapcsolatos szerződések nyilvánosságra kerülése miatt a Jobbik végül visszaadta Simicska cégeinek a plakáthelyeket.

Ami a Jobbik tavaszi plakátkampányát illeti, Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója tegnap vitte be az ÁSZ-hoz azt a dokumentumot, amelyben reagálnak a 662 millió frontos bírságot előrevetítő jelentéstervezetre. Volner János elmondta: összesen huszonöt oldalban szedték össze, hogy miért tartják az ÁSZ korábbi megállapításait jogszerűtlennek és minden valóságalapot nélkülözőnek.

A mindössze néhány számot, de annál több adatfeltöltési igazolást felvonultató dokumentum szerint a számvevőszék szakmaiatlan volt, és direkt akadályozta a vizsgálatot. A Jobbik válaszában még egy december 7-i keltezésű, Jobbik-bírság: Dokumentumok alapján döntött az ÁSZ című Magyar Idők-cikket is idéz, mely a párt szerint alátámasztja azt, hogy a szervezet maga akadályozta az adatszolgáltatást.

Az ÁSZ-nak a Jobbik észrevételeit meg kell vizsgálnia, a gyakorlat szerint ez legfeljebb néhány hetet vesz igénybe. Ha a számvevőszék kitart az eredeti álláspontja mellett, akkor a Jobbiknak tizenöt napja lesz a 331 millió forint befizetésére, illetve ugyanekkora összeget levonnak majd a pártnak jövőre járó állami támogatásból.

Fotó: Facebook

Leginkább tüntetéssel töltik idejüket az ellenzéki szereplők

Amennyiben nem fizetnek, úgy a bírságot adó módjára hajtják be. A Jobbikon kívül az LMP-t, a ­DK-t, az Együttet, a Párbeszédet és a Magyar Liberális Pártot is megbüntette az ÁSZ. Nekik a Jobbikhoz hasonlóan tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt kell fizet­niük, csak nem plakáthelyek, hanem főleg irodabérlések kapcsán. Mindegyiküket öt-tízmillió forintra büntette a számvevőszék. A Párbeszédet az Együtt-tel és a Modern Magyarországért Mozgalommal közös, 2016-os plakátkampányuk miatt is szankcionálták.

Az ellenzéki szervezetek tiltakoznak az ÁSZ-vizsgálat eredménye és a büntetés ellen. Az Együtt és a Párbeszéd gyűjtést indít, illetve a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt nemzetközi szervezetekhez fordul. Az LMP társelnöke, ­Hadházy Ákos és a DK alelnöke, Vadai Ágnes szerint a történtek azt üzenik, hogy a számvevőszéket az ellenzéki pártok ellen használja fel a hatalom.

Az ÁSZ az ütemtervének megfelelően december 18–20. között ellenőrizte az LMP-t, a DK-t, az MSZP-t, az Együtt-Korszakváltók Pártját, a Párbeszédet és Magyar Liberális Pártot, a 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezésre megküldte az érintetteknek.

A Jobbikhoz hasonlóan ezek a pártok is tizenöt napon belül tehetnek észrevételt, és az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket.
(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

Hoppá – London kiállt Varsó mellett!!

Egy magyar operaénekesnő véleménye: Meg kell állítani Európa iszlamizációját!