in , ,

A csehek is durván beszóltak Brüsszelnek – Prága is beolvasott Brüsszelnek a kvótaper miatt

Ennyi. Együtt erősek vagyunk!

Prága is beolvasott Brüsszelnek a kvótaper miatt

 

A cseh kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kvótapernek ne legyen semmilyen hatása Csehországra – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány csütörtöki ülése utáni sajtóértekezleten Prágában.

Meg akarom vitatni a kérdést az Európai Bizottság elnökével. Nem tartom ugyanis normálisnak, hogy az Európai Bizottság ellenünk eljárást indított, de ez nem érinti azokat az országokat, amelyek befogadtak 12 úgynevezett migránst”

– idézi Babis újságíróknak intézett szavait az MTI.

A cseh miniszterelnök közölte: január 29-én Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa vele a problémát.

Fotó: AFP

Csütörtöki luxemburgi bejelentés szerint az Európai Bíróság már megkapta az Európai Bizottság keresetét, amelynek révén a harmadik szakaszába lépett az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság szóvivője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az érintett országoknak most joguk van az Európai Bizottság lépésére reagálni. Szerinte a bíróság első ülésére a témában „novemberben vagy decemberben, de nem előbb” kerülhet sor.

A kereset megvitatásába a szabályok szerint mindazok az uniós országok is bekapcsolódhatnak, amelyek ezt kérni fogják. A szóvivő szerint a bírósági eljárás akár 18 hónapig is eltarthat, és csak a bírókon múlik, lerövidítik-e.

Andrej Babis leszögezte: Csehország elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását. Rámutatott, hogy hasonló álláspontot fogalmazott meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

Hozzátette: tárgyalásokat folytat majd annak érdekében, hogy a V4-ek kvótákat elutasító álláspontjához más országok is csatlakozzanak. A cseh parlamenti pártok a menekültkvóták elutasításában egységesek, és támogatják a kormány álláspontját.

Az Európai Bizottság keresete Csehország és további államok ellen a migránsok újraelosztásának elutasítása miatt csak feleslegesen elmélyíti az Európa-ellenes hangulatot, és semmilyen módon nem oldja meg a problémát. A nemzetállamoknak joguk van arra, hogy önállóan döntsenek, kiket fogadnak be területükre”

– jegyezte meg a Twitteren Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke, a képviselőház alelnöke.
(Forisek Ádám, 888.hu)

Politikai elemző : „Még soha nem volt ilyen szoros a magyar-lengyel együttműködés”

Toleráns liberálisok: Orbán Viktor golyó általi kivégzéséről ábrándozik Konrád György