in , ,

A csehek is beintenek a kvótának – A cseh elnök ismét elutasította a kvótarendszert

Zeman aktívabb kormányzati tárgyalásokra szólította fel a pártokat

A cseh elnök ismét elutasította a kvótarendszert

Zeman aktívabb kormányzati tárgyalásokra szólította fel a pártokat

A cseh államfő felszólította a parlamenti pártokat, hogy hathatósabban folytassák tárgyalásaikat egy stabil kormány felállításáról, és elutasította az előrehozott választások kiírását. Milos Zeman hagyományos karácsonyi televíziós üzenetének külpolitikai részében újra elutasította a Brüsszel által szorgalmazott bevándorlási kvótákat.

Úgy vélte, hogy Andrej Babis kormányának programjavaslata jó kiindulási alapként szolgálhat a politikai pártok kompromisszumos megegyezésére a stabil kormányzásról.  Az államfő december elején nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét miniszterelnöknek, majd december közepén kinevezte a kormány minisztereit is. A 15 tagú kabinetben az ANO 9 képviselője és 6 független szakértő kapott helyet. A parlamenti bizalmi szavazás január 10-én lesz.

„A pártok és a mozgalmak, amelyekkel tárgyaltunk, egyértelműen tudtunkra adták, hogy nem akarnak kormányra lépni az ANO-val. Ők ellenzékben akarnak maradni, mi meg dolgozzunk” – jelentette Andrej Babis, aki elismerte, hogy kormánya elsőre nagy valószínűséggel nem kap bizalmat a parlamentben.

Babis szavai szerint egyedül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) nyilatkozott úgy, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó megtűrni a kisebbségi kormányt. „A többiek elutasítottak, meglátjuk, megváltozik-e a véleményük januárban vagy sem” – tette hozzá a kormányfő. Az elutasítások legfőbb oka, hogy Andrej Babis ellen a cseh rendőrség bűnügyi eljárást akar indítani az európai uniós támogatásokkal való állítólagos visszaélés miatt.

„Amennyiben a kisebbségi kormány első kísérletben nem kap bizalmat, folytatni kell a választások utáni helyzet politikai rendezésére irányuló tárgyalásokat. A második kormányalakítási kísérletre februárban kerülhet sor” – jelentette ki karácsonyi üzenetében Milos Zeman.

Az államfő már korábban jelezte, hogy az esetleges második körben szintén Babist fogja megbízni a kormányalakítással. „Amennyiben a második körben sem szereznék támogatást, akkor már felesleges időhúzás lenne egy harmadik kísérlet, és készülhetünk az előrehozott választásokra” – vélekedett a múlt héten Babis. Milos Zeman most úgy fogalmazott: egy előrehozott választás a választók arculcsapása lenne. „A politikusok leválthatóak, de a választók nem” – jegyezte meg. Az elnök a mostani problémák ellenére bízik abban, hogy Csehországnak rövidesen olyan kormánya lesz, amely élvezni fogja a parlament bizalmát.

Az októberi választások győztesének, a Babis által vezetett ANO mozgalomnak 78 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami kevés a kormány iránti bizalom megszavazásához.

„Csehországnak olyan öntudatos és határozott partnerként kell viselkednie az Európai Unióban és a NATO-ban, amelyik képes kinyilvánítani, ha valami nem tetszik neki” – fogalmazott a cseh elnök beszéde külpolitikai részében. Milos Zeman ismételten bírálta és elutasította az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszert.

„A menekültkvóták ellentétben állnak a cseh nemzeti érdekekkel és a történelem szemétdombján a helyük” – szögezte le a cseh államfő. Senki sem diktálhatja nekünk, kit fogadjunk be területünkre, és a NATO-nak is aktívabban kellene fellépnie az iszlám terrorizmus elleni harcban – tette hozzá Milos Zeman.
(magyarhirlap.hu)

Harrach: Identitásválság van Európában

Egy újabb ok a liberális sivalkodásra: Magyarország egyensúlyi mutatói jelentősen javultak a 2010-es kormányváltás óta