in

A budapesti tűzijáték titka. Így készült a magyar csoda

Elő­ször hasz­nál­tak egy­más­sal kom­mu­ni­káló drón­csa­pa­tot az au­gusz­tus 20-ai tű­zi­já­té­kon!

Egy magyar drónos fejlesztőcsapatnak köszönhetően igazi csodát láthatott a közönség az augusztus 20-i tűzijátékon, híven az este fő üzenetéhez: Csodaország Magyarország! A félórás látványos show egy meglepő és új elemmel indult: kirajzolódott a csodaszarvas és a kereszt a levegőben, a tűzijáték végén pedig a Szent Koronát mintázták meg! De hogyan, milyen technikával érték el ezt a csodás látványt? Erről a drónos cég ügyvezetője mesélt a -nak!

A tűzijáték kezdetén és végén bemutatott produkció különlegessége nemcsak az volt, hogy világító drónok adták ki a magyarság szimbólumait, hanem az is, hogy ezek a kis légi eszközök egymással kommunikálva rajzolták ki a motívumokat.

„Évek óta készültünk arra, hogy az augusztus 20-ai tűzijátékon megmutathassuk magunkat, idén megadatott ez a lehetőség. Korábban már a budapesti úszó-világbajnokság nyitóünnepségén is láthatta a közönség a világító drónokat, ám most egy világon egyedülálló elemet is bemutathattunk: egy háromdimenziós, mozgásban lévő állat, a csodaszarvas igazi szenzáció volt”

– nyilatkozta a -nak a CollMot Robotics ügyvezetője, Vásárhelyi Gábor.

Kivitték a hétfő esti eseményre a teljes, 50 darabos drónflottájukat, de csak 38 szerepelt a műsorban, egyiket sem kellett visszahívni vagy cserélni – árulta el a drónrajos kutatások piaci hasznosítására alapított cég képviselője. A CollMot Robotics az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika Tanszékén alapított startup cég.

„Úgy lett megírva a program, hogy mind a csodaszarvashoz és a kereszthez, mind pedig a Szent koronához elegendő volt 38 drón. Természetesen volt vészforgatókönyvünk is arra az esetre, ha vissza kell hívni az eszközöket, de szerencsére erre nem volt szükség. A világító drónok tetszőleges színt képesek kikeverni, de Budapest fényei és a kivilágított Parlament miatt a legerősebb, legvilágosabb színt választottuk”

Eközben a címlapon

– magyarázta a -nak Vásárhelyi Gábor.

Az idő, a hőmérséklet és a helyszín is tökéletes volt ahhoz, hogy a nézők mindenhonnan gyönyörködhessenek a látványban.

Bár nekünk minden bemutató tanulságos, de azt örömmel mondhatom, hogy hétfőn minden úgy zajlott, ahogy terveztük. Nem volt szél és az égbolt is teljesen tiszta volt

– mondta a CollMot Robotics ügyvezetője.

Megtudtuk, hogy a drónok 40-150 méter magasra repültek, a szakemberek pedig a budai Angelo Rotta Rakpartról indították el és oda is hívták vissza az eszközöket.

„Az egész műsort és a drónok mozgását egy számítógépes animációs programmal terveztük meg. A drónok a felprogramozott útvonalat önállóan, közvetlen pilóta irányítás nélkül repülték végig. Nagy büszkeség volt szerepet kapni az augusztus 20-ai tűzijátékon, bízunk benne, hogy egyre több nagyszabású eseményen kápráztathatjuk majd el a közönséget”

– mondta Vásárhelyi Gábor.

(forrás:ripost.hu)

Skandináv remény – Svéd választások: lejtmenetben a baloldal

Figyelem! – Magyar hősökről szóló filmötleteket várnak