in ,

A baloldal már tombol: az Európai Bizottság jóváhagyta az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást – Videó

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. A miniszter azt mondta:

a szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk.

Hangsúlyozta, Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja az új paksi beruházás, ez jelenti annak garanciáját, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait, és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára.

A tárcavezető szerint az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy az energiaválság nyomán azon országok lesznek biztonságban az energiaellátás szempontjából a következő időszakban, amelyek a legnagyobb mértékben elő tudják állítani saját maguk számára az energiát. Kijelentette: Magyarország természetes erőforrásaiból, földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a nukleáris energia az, amely a leginkább tudja biztosítani a nemzetközi piacoktól, azok bizonytalanságaitól való függetlenséget és védettséget. Éppen ezért fontosnak nevezte, hogy az új paksi blokkok minél előbb megépüljenek.

 

 

Szijjártó Péter felidézte: az új paksi blokkok építéséről szóló szerződések kilenc évvel ezelőtt köttettek, a szerződések fölött „egy kicsit eljárt az idő”. Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak, így annak érdekében, hogy a beruházás felgyorsuljon, az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, és Magyarország minél függetlenebb legyen a nemzetközi energiapiacoktól, arra volt szükség, hogy módosítsák a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket is – közölte a miniszter. Emlékeztetett, még áprilisban Moszkvában állapodtak meg az orosz kormánnyal, illetve a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról és tartalmáról a beruházás végrehajtásának felgyorsítása érdekében. Azonban az európai szabályok értelmében a módosítás csak akkor léphet hatályba, hogy ha az Európai Unió azt jóváhagyja.

„Magyarország be is nyújtotta a szerződésmódosítások tervezeteit az Európai Bizottsághoz, akiktől tegnap megkaptuk a zöld lámpát” – mondta. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ülést tart a külügyek tanácsa csütörtökön Brüsszelben, ezúttal gazdasági témák lesznek napirenden: az Európai Uniónak Kínához, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő kereskedelmi és befektetési kapcsolatairól fognak tárgyalni.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Pilhál Gyurcsányhoz hasonlítja Jakabot – Előkerült egy szippantós autó is

Gyermekeken kísérletezik Karácsony lakógyűlése – A VILÁGON SEHOL SEM VONNAK BE POLITIKAI ÉS SZAKMAI DÖNTÉSHOZATALBA TIZENNÉGY ÉVES KISKORÚAKAT