in ,

Gyermekeken kísérletezik Karácsony lakógyűlése – A VILÁGON SEHOL SEM VONNAK BE POLITIKAI ÉS SZAKMAI DÖNTÉSHOZATALBA TIZENNÉGY ÉVES KISKORÚAKAT

gyermekeken végzett aggályos politikai kísérlet

 

A budapesti lakógyűlés néven ismert főpolgármesteri kezdeményezés – ami egyben lehet egy gyermekeken végzett aggályos politikai kísérlet is –, még ha szimbolikus aktusról van is szó, mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlattal ellentétben áll ifj. Lomnici Zoltán szerint. Az alkotmányjogász arra reagált, hogy Karácsony Gergely főpolgármester 14 évre vitte le a sajátos közvélemény-kutatásban részt vevők korhatárát, a kiskorú fővárosiak lakcímükre névre szóló politikai marketinglevelet kapnak a fővárostól.

 

 

– A kiskorúak választójoga a fejlett demokratikus jogállamokban kifejezetten ritka, Európában az osztrák példát szokták emlegetni, ahol 16 év a választói korhatár, ugyanakkor több latin-amerikai ország, így Nicaragua és Brazília is ekképpen határozza meg a szavazók körét, Észak-Koreában pedig már a 17 évesek is szavazhatnak. Legutóbb a kontinensünkön országos, szövetségi szinten a német és az olasz baloldal kacérkodott az ötlettel, azonban a 16 év alattiaknak a világon sehol nincs választójoguk – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, egyben leszögezte: a politikai döntéshozatalba sehol sem vonják be a 14 éves gyermekeket.

 

 

 

– A budapesti lakógyűlés néven ismert főpolgármesteri kezdeményezés – ami egyben lehet egy gyermekeken végzett aggályos politikai kísérlet is – még ha szimbolikus aktusról van is szó, mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlattal ellentétben áll, utóbbi esetben az aktív és passzív szavazati jog kapcsán a 18. év a korhatár – emelte ki az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekek jogait, valamint a szülők neveléshez fűződő jogát számos nemzeti és nemzetközi jogi dokumentum deklarálja. Hozzátette: számos országban a szülők megkérdezése nélkül népszerűsítenek kiskorú gyermekek számára szélsőséges politikai agitációt, tartanak szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat köznevelési intézményekben.

– Ezzel szemben Magyarországon biztosítják, és egyes esetekben népszavazás vagy nemzeti konzultáció formájában kikérik a szülők véleményét, továbbá minden feltételt biztosítanak számukra, hogy megvédjék gyermekeiket. A jogi garanciát legmagasabb szintű jogforrás biztosítja, az alaptörvényben foglaltak alapján a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést – húzta alá az alkotmányjogász.

 

Adatvédelmi kifogások

Adatvédelmi szempontból is kifogásolható Karácsony Gergely marketingakciója. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban a Mandiner megkeresésére azt mondta: a lakcímnyilvántartás nem főpolgármesteri feladat. A hatóság elnöke leszögezte: a választások kapcsán lehet igényelni választói névjegyzéket, de jelenleg nincs választás.

A hatóság elnöke még áprilisban jelezte, hogy ha nem névre szólóan, hanem az összes postaládába bedobnak egy levelet, hogy aki akar, válaszoljon, akkor az érintett hozzájárulásán alapuló adatkezelés lesz, ami törvényileg is szabályos. Ezzel ellentétben Karácsony Gergely névre és címre szóló levélben kérte a budapestieket, hogy vegyenek részt a kérdőív kitöltésében. Péterfalvi akkor azt is megjegyezte, hogy adatvédelmi szempontból, ha hozzájáruláson alapuló adatkezelés valósult volna meg, kiskorú részvétele esetén akkor is a törvényes képviselőnek kellett volna engedélyeznie a politikai véleménynyilvánítást.

 

 

 

Tinédzserek a fókuszban

A tinédzsereknek gyártott közösségimédia-tartalom hosszú távú befektetés a politikusoknak – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester olyan tartalmak gyártásába kezdett a TikTokon, amelyek sokszor bújtatott politikai üzenetet is tartalmaznak és többnyire nem az aktív szavazóközönséghez szólnak. Ezzel nem a politikai teljesítményre kerül a hangsúly, hanem a szimpátiára. A politológus úgy fogalmazott: csak eredménykommunikációval ma már nem lehet választást nyerni, ezért Karácsony a TikTokon is invitálja a fiatalokat a budapesti lakógyűlésen való részvételre.

– Egy év múlva európai parlamenti és önkormányzati, három év múlva országgyűlési választások lesznek, a következő szavazó generáció a mostani tinédzserek, ezért Karácsony Gergely megpróbál népszerű lenni a fiatalok körében – folytatta Kiszelly Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldal kitűnően másolja a nyugati módszereket.

A külföldi recept

Kiszelly aláhúzta: a fiatalokat csak fiatal tudja megszólítani, ezért is építették fel a tinilány Greta Thunberget. Itthon, nyugati mintára először, Nagy Blankával próbálkoztak, most pedig Pankotai Lili előtérbe helyezésével akarják befolyásolni a fiatalabb generációt.

Mint lapunk megírta: mindegyik fiatalról elmondható, hogy a baloldal saját politikai érdekei szerint használja, majd nem törődve a politikai következményekkel, eldobja őket. Az erőszakba fulladó, pedagógusok melletti kiállásra hivatkozva kezdeményezett tüntetések szervezői a Saul Alinsky és Szrgya Popovics szélsőbalos aktivisták által megírt forgatókönyveket követik, kivéve a trágár stílust.

– E forgatókönyv szerint kiválasztanak egy-egy személyt, és megpróbálják a rendszer áldozataként feltüntetni. A lényeg, hogy a hatalommal szemben mindig találj olyan személyt, aki az áldozat, és a többség szimpatizál vele. Ezért keresnek fiatal lányokat, ők alkalmasak lehetnek erre a szerepre – mondta lapunknak Nagy Ervin elemző.

 

 

 

(Nagy Orsolya, magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

A baloldal már tombol: az Európai Bizottság jóváhagyta az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást – Videó

Varga Judit kőkemény álláspontja rezsiügyben: ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot!