in ,

Nocsak! Román aktivista: gratulálok a székelyeknek, hogy küzdenek a létezésükért!

Cristian Marchiș szerint a székely szabadság napja nem egy irredenta rendezvény, nem kísérlet Románia egységének megosztására.

Cristian Marchiș román aktivista, aki többek között arról is ismert, hogy a kolozsvári vásáron ő követelte ki a magyar nyelvű feliratok elhelyezését, most egy Facebook-posztban állt ki a székelyek mellett. „A mártírok emlékére a Székely Nemzeti Tanács 2012-ben úgy döntött, hogy az első kivégzések napját a székely szabadság napjaként ünnepeljük.

Ez az ünnep a székelyek emléknapja és a szolidaritás napja”

– olvasható a bejegyzésében, amelyben azt is kifejti: az esemény nem irredenta rendezvény, nem kísérlet az ország egységének megosztására. Marchiș szerint, egy történelmi népcsoport hőseire, mártírjaira való megemlékezésről van szó.

„Isten óvjon meg mindannyiukat!”

„Talán ahelyett, hogy ilyen megnyilvánulásokból interetnikus cirkuszokat csinálnánk, jobb lenne példát venni a székelyekről. Kezdjük el jobban tisztelni történelmünket és őseink emlékét. Talán büszkébbnek kellene lennünk nemzetiségünkre, származásunkra, bármi is legyen az. Gratulálok a székelyeknek. Mindenekelőtt ahhoz, hogy

még ha egy nem létezőnek nyilvánított népcsoporthoz tartoznak is, nem felejtik el, hogy kik is ők.

És küzdenek ennek az etnikai csoportnak a létéért, amely több mint egy évezreden keresztül fenn tudott maradni. Ebből az alkalomból kívánok székely testvéreimnek őszinte boldog születésnapot! Isten óvjon meg mindannyiukat!” – zárja bejegyzését az aktivista.

 

(Mandi)

 

Kemény szavak – Honvédelmi miniszter: Ukrajna nem tud dönteni saját sorsáról

A pestisracok.hu is nekiment a disznószeműnek – Íme