in

Ez sem stadion! Segítséget kapnak a vállalkozások: a könnyítés közel 60 ezer céget érint

Mutatjuk a részleteket!

Cikkünk tartalmából röviden:

  1. A forint védelmében történő jegybanki intézkedések negatív hatása, hogy emelkednek a hitelkamatok, így a vállalkozások egyre kevésbé mernek belevágni beruházásokba, valamint átárazódnak a kedvezőbb kamaton felvett változó kamatozású hiteleik, tehát nő a már megvalósult beruházások, valamint a forgóeszközigény jelentette teher.
  2. Azonban ha a beruházási kedv csökken, csökken a GDP-növekedés és a törlesztőrészletek növekedését a cégek beépítik az árakba, így nő az infláció is.
  3. A kormány a szombaton bejelentett kamatrögzítéssel a KKV-k beruházási és forgóeszköz-finanszírozási képességét, ezáltal a GDP-növekedést védi és az inflációt szorítja le.
  4. A könnyítés közel 60 ezer céget érint, a programba automatikusan bekerülnek az érintettek.

***

Kiterjesztik a kamatstopot a KKV-kra, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot, és gyármentő programot is hirdet a kormány – derült ki a szombati, rendkívüli Kormányinfón.

Segítséget kapnak a vállalkozások, tovább támogatják a családokat

A kormány a szankciós infláció ellen küzd, a lépéseit összehangolja a jegybankkal – ismertette Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető arról is tájékoztatott: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetségének kérésére

  • kiterjesztik a kamatstopot a KKV-k hiteleire,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya-hitelprogramot,
  • és gyármentő programot hirdetnek.

A kabinet álláspontja szerint Európában szankciós infláció van, ami miatt drágul az energia, a szállítási költségek, az élelmiszerek és a családok mindennapjai.

Az ország energiaszámlája tavaly 7, az idén 17 milliárd euró milliárd euró

– tájékoztatott a Kormány, mint fogalmaztak: ezzel szemben védekezik az ország. A kormányzati megoldást azonban nehezíti, hogy a védekezésnek úgy kell megtörténnie, hogy el lehessen kerülni a recessziót. Ennek érdekében a szükséges gazdasági lépéseket a kormány a jegybankkal összehangolva teszi meg – közölte Gulyás Gergely.

Így segít a Kormány a vállalkozásoknak és a családoknak

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a KKV-k támogatását jelentő kamatstop kiterjesztésének részleteiről szólva elmondta, hogy az a változó kamatozású, forinthitelekre érvényes. A referenciaidőpont, ahol a kamatokat stoppolják: június 28.

Ekkor 7,77 százalék volt a bankközi három hónapos kamatláb. Ez cikkünk írásakor ez a 17,69 százalékra ugrott, ez egy hete van érvényben – tájékoztat a Világgazdaság (VG). Mint a lap fogalmaz: aki már átárazódott, az is erre a szintre kerül vissza.

A program november 15-től indul,  2023. július 1-ig lesz érvényben, és az intézkedés mintegy 60 ezer cégnek jelent segítséget.

A különbözetet a bankrendszer fizeti

Mint a Világgazdaság rámutat: a programba automatikusan bekerülnek az érintettek. Körülbelül 100 ezer hitelről van szó, amelyek 2000 milliárd forintnyi hitelt tesznek ki. A különbözetet a bankrendszer fizeti, ami a következő félévben mintegy 80 milliárd forint lehet. Nagy Márton ugyanakkor elmondta, hogy a növekvő kamatlábak miatt a bankrendszer extraprofitra tesz szert, így ebből kigazdálkodható ez a tétel – tette hozzá.

 

 

(mandiner.hu)

 

 



 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Gulyás Gergely: ha ezen az úton halad, az Európai Bizottság szétveri az Európai Uniót

“Egyre többen állnak Budaházy mellé” – megalakult a Budaházy Bizottság – A mindenszo.hu ezennel csatlakozik a támogatói körhöz + Videó