in ,

Hatalmas kudarc – Sikertelennek bizonyult az összellenzéki ellenzéki egyeztetés

A Jobbik már el sem ment az összellenzéki egyeztetés tegnapi fordulójára

Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető és Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd
A Jobbik már el sem ment az összellenzéki egyeztetés tegnapi fordulójára, ahol az LMP azt az álláspontot képviselte, hogy önállóan vág neki az EP-választásnak – értesült a Magyar Idők. Közben már egyes szakszervezetek is visszautasítják, hogy az ellenzék politikai hangulatkeltésre használja a túlóratörvényt.

Hiába tettek közös fogadalmat a parlament lépcsőjénél a kormány elleni fellépésre, az MSZP elnöke, Tóth Bertalan pedig hiába javasolta, hogy az ellenzék egy listán induljon az EP-választáson, egyre fogy a lelkesedés a Jobbiktól a DK-ig tartó összeborulásért. A közös ellenzéki EP-listáról csütörtökön kezdődtek meg az egyeztetések, amelyen még valamennyi ellenzéki párt részt vett.

A Jobbik kommunikációs igazgatója, Mirkóczki Ádám lapunkat ugyanakkor arról tájékoztatta, hogy a tegnapi tárgyalási fordulóra már nem mentek el. Bár az LMP ott volt az egyeztetésen, Kanász-Nagy Máté érdeklődésünkre elmondta, hogy azon az önálló EP-indulást képviselték. A párt szóvivője hozzátette: az LMP februárban esedékes kongresszusán történhet még elmozdulás a kérdésben.

A tárgyalásokon az MSZP-t képviselő Heringes Anita hírzárlatra hivatkozva nem kívánt tájékoztatást adni a pártja által felvetett közös ellenzéki EP-lista esélyei­ről. Erről szocialista elnökségi forrásaink már az egyeztetések előtt óvatosan fogalmaztak, mondván: jelenleg a közös kampányüzenetek kialakítása az elsődleges cél. Bár az MSZP továbbra is fenntartja a közös EP-lista lehetőségét, de ha a többi ellenzéki párt mégis nemet mondana rá, akkor a Párbeszéddel közösen vág neki az uniós választásnak.

A Jobbik és az LMP nem kér a közösködésből
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint arról a Magyar Idők beszámolt: a szocialisták eredetileg olyan forgatókönyvben gondolkodtak, amely szerint az EP-választáson egy független párt égisze alatt jönne létre az eddig példa nélküli összellenzéki együttműködés. A közös listát egy ismert, pártokhoz szorosan nem kötődő közéleti személyiség vezetné, a listán szereplő további jelöltek sorrendje pedig lényegében a jelenlegi közvélemény-kutatási erőviszonyokat tükrözné, vagyis a Jobbikot követné az MSZP, amely után a DK jönne.

Időközben már egyes szakszervezetek is visszautasítják, hogy az ellenzék politikai hangulatkeltésre használja a túlóratörvényt. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Hír TV-nek arról beszélt: míg a szabályozás végre tisztázza az eddigi kaotikus túlórahelyzetet, az ellenzék megpróbálja szembefordítani a társadalmat a kormányzattal, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljon magának. Palkovics szerint a szakszervezeteket pedig nem belerángatni, hanem „belelökdösni” próbálják egy olyan társadalmi konfliktusba, amelynek nincsenek meg a társadalmi alapjai.

Egyébként az idén még egyik érdekképviselet sem találkozott olyan szerződéssel, amelyben a munkáltató a túlmunkakeret négyszáz órára emelését rendelné el, és a hároméves munkaidőkeret bevezetésére sem tettek erőfeszítést. Sőt a Spar és a Tesco is kijelentette, hogy nem kívánja alkalmazni áruházaiban a 400 órás túlórakeretet lehetőségét.

(Bákonyi-Kárpáti, magyaridok.hu)

 

Hivatalos – Gyurcsány a világ egyik legrosszabb vezetője

Orbán Viktor világosan elmondta, hogy kik tüntetnek, és miért – Videó