in ,

99 éve várunk Székelyföld autonómiájára – Nem kérünk többet, mint ami jár minden egyes európai nemzetnek

Nem kérünk többet, mint ami jár minden egyes európai nemzetnek

99 éve várunk Székelyföld autonómiájára

 

Kulcsár-Terza József, az MPP képviselője lapunknak kifejtette: azok a személyek és intézmények, amelyek azt állítják, hogy Székelyföld nem létezik, vagy háttérből irányított entitások, vagy a magyarokkal és a székelyekkel szembeni gyűlölet vezeti őket.

November 7-én, napirend előtti felszólalásában, a bukaresti parlamentben leszögezte, hogy Európa az autonómiát támogatja. Ez biztos? A spanyolországi események nem erre utalnak.

– Elsősorban azért kértem szót, mert október 31-én szociáldemokrata képviselők azt nyilatkozták, hogy ahogyan székelyek nincsenek, úgy Székelyföld sem létezik. Azok a személyek és intézmények, amelyek azt állítják, hogy Székelyföld nem létezik, vagy háttérből irányított entitások, vagy a magyarokkal és a székelyekkel szembeni gyűlölet vezeti őket. Nekik üzentem, tanulják meg saját történelmüket, mert a székelyek a kereszténység védelmében harcoltak Mihály Vitéz és Stefan cel Mare oldalán, amit ők maguk is elismertek. Az is késztetett a felszólalásra, mert a katalán helyzet óta a bukaresti hatalom direkt összemossa a függetlenséget a területi autonómiával. A katalánok függetlenek akartak lenni, míg mi székelyek nem kérünk többet, mint ami jár minden egyes európai nemzetnek. Elmondtam, hogy mi székelyek területi autonómiáról beszélünk, és nem függetlenségről. Ezt várjuk kilencvenkilenc éve Romániában. Egy államon belüli területi autonómiát akarunk Székelyföldnek. Magyarul mondtam el mindezt, mert az anyanyelv használata emberi és európai jog.

Tehát a román politikusok a határmódosítástól tartanak? Mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc pártja aláírást gyűjt, hogy ne szavazhassanak a határon túli kettős állampolgárságú magyarok?

A teljes interjú a november 23-án megjelent Heti Magyar Fórumban olvasható!

 

(magyarforum.hu)

Pilhál György leleplezte a hazug, DK-s zugportált – Zárlatos Nyugati Fény

Putyin takarít – Oroszország elkezdte kitiltani a nyugati propagandát