in

2010-hez képest csaknem huszonöt százalékkal bővült a lakossági fogyasztás – mert Bangóné szerint négymillió gyerek éhezik

Miközben az euróövezet kiskereskedelmi forgalma csökkent, Magyarországon ismét kimagasló eredményt ért el a lakossági fogyasztás októberben.

Száguld a hazai kiskereskedelem

2010-hez képest csaknem huszonöt százalékkal bővült a lakossági fogyasztás
Miközben az euróövezet kiskereskedelmi forgalma csökkent, Magyarországon ismét kimagasló eredményt ért el a lakossági fogyasztás októberben. A statisztikák szerint 6,3 százalékkal több árucikket vittek haza családok az egy évvel korábbi őszi hónaphoz képest, ez jelentős növekedést jelent, ami ráadásul a szakértők szerint jövőre is kitart.

Tovább szárnyal a hazai kiskereskedelem a jövedelmek folyamatos emelkedésével: októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte tegnap előzetes gyorsbecslését a Központi Statisztikai Hivatal.

Az élelmiszerüzletek növekedése éves összevetésben 3,1 százalék volt, miközben óriási bővülést értek el az iparcikk-értékesítők, tartós termékek eladói: a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7 százalékkal fogyott több árucikk október során. Az élénk forgalom az üzemanyagtöltő állomásokon is jelentkezett: ősz közepén 7,1 százalékkal bővült az értékesítésük. 2017. január–októberben a magyarországi online és hagyományos üzletek összes forgalmi volumene 4,5 százalékos éves gyarapodást mutat.

Fotó: Bach Máté

December végéig erős forgalomra számíthatunk

A várakozásokat kissé meghaladva gyorsult tovább októberben a forgalomnövekedés az előző havi 6,2 százalékos bővülés után. Az idén ­várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, illetve a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban, tehát novemberre és decemberre is fennmaradhat a 6 százalék körüli bővülési ütem – állapította meg a Takarékbank elemzője lapunknak adott értékelésében. Suppan Gergely közölte, a hazai kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a boltokban növelik fogyasztásukat, így a szakértő szerint vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Kiemelte, a kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azzal az elemzői várakozással, hogy az utolsó negyedévben markánsan gyorsulhat a GDP növekedése, tartva a 4 százalék körüli éves bővülést. Suppan azt is hangsúlyozta, hogy 2010 átlagához képest 24 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője is kommentálta a friss adatokat. Vélekedése szerint az év végére felgyorsult, az év első tíz hónapját leköröző októberi bővülési ütemben jól látható, hogy mindhárom termékcsoport hangsúlyosan hozzájárul a kiskereskedelmi ágazat érdemi gyarapodásához, amit egyértelműen a reálbérek gyors ütemű emelkedése, valamint a fogyasztói bizalom erősödése indokol. Az elemző ugyancsak arra számít, hogy jövőre hasonló maradhat a tempó.

Eközben az Eurostat tegnap azt közölte, októberben négy éve a legnagyobb mértékben csökkent az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a piaci várakozásokat is alulmúlta a tárgyhavi teljesítmény, amikor a szeptemberihez képest 1,1 százalékkal csökkent a forgalom az euróövezet 19 tagállamában.

(Thurzó Katalin, magyaridok.hu)

Libsik által elhallgatott hírek: Varga Mihály: az idén 5 százalék felett nőhet az ipar teljesítménye

Jurák Kata – TOTÁL káosz az MSZP-ben – Nem hiszi az MSZP, hogy Bárándy kilépne a pártból – Tehát, ha tagadnak, akkor a hír igaz. :D