in ,

Nem vicc! – Egy humorista nyerte az ukrán elnökválasztást

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.

 

A nemzeti felmérés előzetes eredménye szerint a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.

Porosenko újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert “egyesülni és védeni” kell az országot.

Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom”

– jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni.

Porosenko

Fotó: Pool/Photoshot/NurPhoto

Ezután visszaemlékezett arra, hogy 2014-ben milyen nehéz helyzetben vállalta az államfőséget, és megjegyezte, hogy akkor nem volt annyi jelentkező az elnöki posztra, mint most. Hozzátette, hogy számított arra, hogy kemény küzdelem lesz, amikor újraindult az elnöki tisztért.

Porosenko közölte, hogy jómaga és csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját “Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak”.

Zelenszkij

Fotó: AFP

Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. “Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem” – jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult:

Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek”

– tette hozzá.

A győzelemhez már számos politikus gratulált köztük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára,  Emmanuel Macron francia elnök, Andrzej Duda lengyel elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár

Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt Zeleinszkijjel, melyben gratulált a győzelemhez – közölte Kurt Volker amerikai különmegbízott.  “Továbbra is támogatjuk Ukrajnát területi egysége helyreállításában és az orosz agresszió elhárításában” – tette hozzá.

(forrás: Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Rendkívüli felajánlást tett egy fiatal magyar focista a Srí Lanka-i áldozatok hozzátartozóinak

Nem stadion – Újabb korszerű épületet kapott a Készenléti Rendőrség + mindenszo.hu kommentár