in ,

Nem stadion – Újabb milliárdok orvosi rendelőkre – Az ellenzék mélyen hallgat

AUGUSZTUSBAN ÓVODÁK FEJLESZTÉSÉRE PÁLYÁZHATNAK MAJD A KISTELEPÜLÉSEK

A Magyar falu program két újabb pályázatának eredményét tette közzé a hét végén a Miniszterelnökség. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a XX. Mesztegnyői rétesfesztivál és falunapon elmondta, hogy az ötezer lélekszám alatti falvakban 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen négymilliárd forint értékben, illetve 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen kétmilliárd forint értékben.

– A Magyar falu programban február vége óta hat pályázati kiírás jelent meg. Az első két pályázaton – amelyek révén egyházi és önkormányzati közösségi tereket fejleszthettek a falvak – csaknem ezer kistelepülés nyert összesen 13 milliárd forintnyi támogatást – idézte fel a kormánybiztos, aki hozzátette, az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó további három kiírás orvosi szolgálati házak építésére, orvosi rendelők fejlesztésére, építésére, továbbá orvosi rendelők eszközállományának megújítására irányoz elő támogatást.

 

– Az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton, amelyen egytől ötmillió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a kétmil­liárd forintos keret szinte teljesen elégnek bizonyult. Az orvosi rendelők építésére, felújítására meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz. Mivel itt ekkora volt az érdeklődés, már most ígérni tudom, jövőre újra kiírjuk ezt a pályázatot – mondta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy a Magyar falu programban fut még egy hatodik pályázat is, augusztusi beadási határidővel, amelyben óvodák építésére, fejlesztésére, a férőhelyek bővítésére tudnak támogatást igényelni a kistelepülések a rendelkezésre álló ötmil­liárd forintos keretből. Hamarosan újabb felhívásokat tesznek közzé.

– Célunk, hogy a nyertesek minél előbb megkapják a tervek megvalósításához szükséges pénzt – mondta.

Nagy László Péter (Fidesz–KDNP), a Somogy megyei Mesztegnyő polgármestere azt hangsúlyozta, a kis falvaknak a Magyar falu program százszázalékos támogatottságú pályázatai hatalmas lehetőséget jelentenek, hiszen nem rendelkeznek önerővel, sok kiíráson ezért nem tudtak korábban indulni.

(Gabay Dorka, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Pilhál szerint Ujhelyinek ápolóra lenne szüksége

Hoppá! Baloldali politikusok kértek elnézést Hidvéghi Balázstól