in ,

Nem stadion – Impozáns műemlék újul meg Fejér megyében

A Károlyi-kastélyban a restaurátori munkák mellett 4300 négyzetméteren parkosítást is végeznek, amelynek részeként sétányokat építenek és különféle élményeszközöket is telepítenek.

SONY DSC

Elkezdődhet a Károlyi-kastély turisztikai célú fejlesztése Fehérvárcsurgón a kivitelező megtalálása után – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A rekonstrukció összesen 2568 m2 nettó területen zajlik majd, amely magába foglalja az épület földszintjének és tetőtér egy részének műemléki felújítását, valamint a tetőtér fennmaradó részének műemléki állagmegóvó szerkezetépítési munkáit.

A kastélynál épületrestaurátori helyreállítást igényelnek a homlokzati kőszerkezetek (kapukeretek, kerékvetők, szénafeldobók kőkeretei, lépcsőfokok, homlokzati kőlábazati részek), illetve fémrestaurátori munka szükséges a főbejárati kapuzat fölötti két fémöntvény-lófej helyreállítására. A fejlesztés részeként továbbá az alábbi feladatokat végzik el:

  • bontási munkák (elbontásra kerülnek a még meglévő fedélszék- és héjazatmaradványok, zárófödémek, a földszinti padozati rétegek),
  • veszélyes hulladék szakszerű bontása, speciális lerakóhelyre szállítása (azbesztpala, szennyezett feltöltések),
  • a kifagyott, erősen károsodott téglaszerkezetek (falazatok, párkányok) cseréje, pótlása,
  • nyílászárók szanálása, szükség szerint faanyagvédelem, új fa nyílászárók beépítése.

Az épületben a tetőtér beépíthetősége miatt süllyesztett szinten új födémszerkezetek készülnek, a várható tetőtéri terhelésnövekedés figyelembevételével vasbetonszerkezetből. A teljes épületen helyreállítják a homlokzatot – a vakolatokat és a kőszerkezeteket is.

Új sétányokat is kap a kastély

A kastélyban belsőépítészeti elemeket is elhelyeznek, valamint az épület hasznosított részeinek fűtésére és hűtésére hőszivattyús technológiát építenek ki. A műemléképületben elvégzik az erős- és gyengeáramú hálózatok, a vízellátás és a csatornázás kivitelezését, továbbá kiépítik a külső közműellátást is.

A beruházás részeként a kastély területén 4300 négyzetméteren parkosítás is megvalósul, valamint 855 négyzetméteren parkolókat építenek. A parkosítás részeként a zöldfelületeken túl különféle élményeszközök telepítenek, utakat és sétányok építenek, valamint kiépítik a területen a locsolós vízellátást, a térvilágítás és a térfigyelő kamerákat is.

(Almási Krisztina, magyarepitok.hu)

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Újra üzent az új kormányszóvivő – Videó

Te csak ne boomerezzél! Ok, gamer?