in , ,

Már menekül a lator – Macron hamarosan teljes kormányátalakításba kezd

Emmanuel Macron francia államfő új lapot kíván nyitni a kormányzásban

Macron hamarosan teljes kormányátalakításba kezd

 

Emmanuel Macron francia államfő új lapot kíván nyitni a kormányzásban a belügyminisztere és egyik legfőbb politikai szövetségese, Gérard Collomb lemondását követően, ezért előrehozza a jövő tavaszra tervezett kormányátalakítást – értesült a Le Journal du dimanche (JDD) című hetilap.

 

A francia elnök – akinek népszerűsége a mélypontra süllyedt a Benalla-ügy, majd három minisztere távozása után – Edouard Philippe miniszterelnökkel együtt új lendületet szeretne adni politikájának kormánya átalakításával. A kormány tagjai többségében a civil szférából érkezett technokraták.

A JDD úgy tudja, hogy öt és tíz közé tehető azon tárcák száma, amelyek élén változás várható, illetve egyes minisztériumok hatásköreit is átalakítják.

A tervezett forgatókönyv szerint Edouard Philippe miniszterelnök a hét elején benyújtja kormánya lemondását, majd az államfő ismét őt nevezi ki miniszterelnöknek, ő pedig a legitimációja megerősítésére bizalmi szavazást fog kérni a nemzetgyűlésben, ahol Macron pártjának, a Köztársaság Lendületben nevű formációnak abszolút többsége van, ezért a szavazás csak formalitás lesz.

Mindezt követően a miniszterelnöknek alkalma lesz beszédet mondani a képviselők előtt az új kormány irányvonaláról, és egyértelművé tenni a hatalom szándékait a jövő májusi európai parlamenti választások előtt.

A lap szerint biztosra vehető a kulturális miniszter távozása, várhatóan pedig Stéphane Travert is otthagyja az agrártárcát, és Jacques Mézard a felzárkóztatási minisztériumot. Távoznak a belügyminisztérium államtitkárai is, valamint a felsőoktatási miniszter. A Le Parisien című napilap úgy tudja, hogy a köztársasági elnök Nicole Belloubet igazságügyi miniszter leváltását is tervezi.

A belügyi tárca élére – a JDD szeint – a nagyközönség számára ismeretlen 53 éves Jean Castex tűnik a legesélyesebbnek, aki Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, jelenleg pedig a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezeti.

Elemzők szerint a kormányban csak azok a technokraták maradhatnak, akik nemcsak a szakterületükön, hanem politikailag is bizonyították rátermettségüket az elmúlt másfél évben. Macron az EP-választások előtt a korábbiaknál várhatóan homogénebb kormány valamennyi tagját be kívánja vetni a franciákat leginkább érintő kérdésekről hozott döntések (munkanélküliség, adópolitika, migráció), illetve a reformok elmagyarázására.

 

(forrás: Zelenka Dóra, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion! – Átadták az új betegfelvételi központot a Dél-Pesti Kórházban

Csak egy embernek van joga Erdogannal találkozni – Ez pedig Gyurcsány