in ,

Hoppá – Az előző EP-választáshoz képest idén 600 ezerrel többen szavaztak a Fideszre

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett hivatalos számok alapján kijelenthető, hogy az öt évvel ezelőtti európai parlamenti választás eredményéhez képest több mint 600 ezer új szavazó ikszelt a Fideszre

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett hivatalos számok alapján kijelenthető, hogy az öt évvel ezelőtti európai parlamenti választás eredményéhez képest több mint 600 ezer új szavazó ikszelt a Fideszre. Ezzel pedig komoly felhatalmazást kapott Orbán Viktor arra, hogy Brüsszelben is erőteljesen képviselje a magyar érdekeket előtérbe helyező, keresztény értékrendű és bevándorlásellenes álláspontját.

 

A honi és nemzetközi bevándorláspárti politikai elit és média szemlátomást nehezen tud mit kezdeni azzal, hogy a 2015-ben kicsúcsosodó európai migránskrízisre adott megfelelő és határozott kormányzati válasz – ami az EP-választásokat illeti – több mint 600 ezer új szavazót hozott a Fidesznek. Ugyanis az NVI adatai szerint a Fidesz a 2014-es EP-választáson összesen 1 193 991 szavazó bizalmát nyerte el, idén azonban a rekordrészvételnek köszönhetően ez a szám már 1 803 282-re duzzadt.

Összehasonlításképpen a 16 százalékos Gyurcsány-féle DK-ra összesen nem szavaztak annyian (555 286), mint amennyivel megnőtt 2014-hez képest a Fidesz EP-listás szavazótábora.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy számszerűen ekkora szavazótábora a Fidesznek soha sem volt egy európai parlamenti választáson, mert hiába szerzett az idei 52 százalékhoz képest 2009-ben többet (56,36%), a voksok tekintetében mindössze 1 632 309-et összesítettek. Nem véletlenül számolt be erről a sikerről egyöntetűen a világsajtó, hatalmas győzelmet említve.

Nagyarányú győzelmet aratott a Fidesz a keményvonalas bevándorlásellenes álláspontjának köszönhetően a megosztott ellenzék felett

– írta a Reuters hírügynökség, amely még csak nem is próbálta lebecsülni az Európa-szerte egyedülálló sikert.

Hasonló módon értekezett a tegnapról a francia AFP is, anyagukban kiemelték, hogy

hatalmas győzelmet zsebelt be az Orbán Viktor vezette Fidesz.

Megemlítették azt is, hogy dacára a rekordmagas részvételnek, a második helyen lévő, 16,3 százalékos DK messze lemaradt a kormányzó párttól.

Emlékezetes, ezzel az eredménnyel a kormánypártok 13 mandátumot szereztek, míg az ellenzék összesen nyolc képviselőt küldhet majd Brüsszelbe: a Demokratikus Koalíció (DK) négyet, a Momentum kettőt, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egyet-egyet.

(Sümeghi Lóránt, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! A fiatalok közt is a Fidesz vezet! – Minden társadalmi csoportban a Fidesz végzett az első helyen

Kocsis Máté nagyon jól helyretette az ellenzéket (videóval)