in , , ,

Hoppá! A lengyel vétó mellett áll a megkérdezettek többsége

A megkérdezett lengyelek döntő többsége úgy véli, hogy az uniós kormányoknak igenis vétójoguk van bizonyos helyzetekben

A megkérdezett lengyelek döntő többsége úgy véli, hogy az uniós kormányoknak igenis vétójoguk van bizonyos helyzetekben – ez derül ki egy friss felmérésből, amelyet a lengyel Wpolityce online hírportál készített.

A lengyel válaszadóktól azt kérdezték: Ön szerint joguk van-e az európai uniós országok kormányainak vétót emelni abban az esetben, ha meg vannak győződve arról, hogy az állam alapvető jogai veszélyben vannak?

A megkérdezettek 58 százaléka igennel felelt – 29 százalékuk határozott igennel, 29 százalékuk pedig „inkább igennel”. A válaszadók 10 százaléka határozott nemmel válaszolt a kérdésre, további 9 százalékuk a bizonytalanabb „valószínűleg nemmel”. Az 1058 megkérdezett 23 százaléknak egyáltalán nem volt véleménye a témában.

A Dziennik Gazeta Prawna lengyel lapban múlt héten kedden közzétett közvélemény-kutatás eredménye is hasonló eredményt hozott: a lengyelek többsége támogatta, hogy a kormány vétózza meg az uniós költségvetést, amennyiben a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik. A válaszadók 57 százaléka kifejezetten a vétó pártján állt.

A magyarországi Századvég Alapítvány hasonló témában végzett közvélemény-kutatása azt mutatta ki, hogy a megkérdezett magyarok 81 százaléka nem tartja helyesnek, hogy az Európai Unió a súlyosbodó pandémiás helyzetben feltételekhez kötné a pénzügyi támogatást. A válaszadók 64 százaléka úgy vélte, hogy Brüsszelnek nem kellene beleszólnia a magyarok dolgába, ugyanakkor 30 százalék indokoltnak tartja a beavatkozást.

Mint ismeretes, Lengyelország és Magyarország november 16-án megvétózta az EU hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló határozatot, miután jogállamisághoz kötötték az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését.

Budapest és Varsó összezár az Európai Unió előtt

Orbán Viktorral tárgyal csütörtök délután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A budapesti találkozót Brüsszelből is árgus szemekkel figyelik, a cél ugyanis, hogy Magyarország és Lengyelország minél szilárdabb közös álláspontot alakítson ki a költségvetési patthelyzetben. Az EU-ban eddig abban bíztak, hogy a lengyel vétó jóval „gyengébb” a budapestinél, Morawiecki budapesti útja ezt viszont megcáfolja.

 

(V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nagy bajban az ellenzék: 60% támogatja Orbán Viktort!

Kislányként nyivákol a főpolgármester – Kamu Geri saját testével védi majd meg a Városligetet ha megindul az építkezés