in ,

Európa továbbra is mögöttünk kullog kajak-kenuban

Minden elismerésünk!

Véget ért a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság, amelyen a magyar versenyzők 15 érmet – 6 aranyat, 5 ezüstöt és négy bronzot – gyűjtöttek, ezzel Magyarország az éremtábla élén zárt.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a belgrádi kontinensviadal előtt úgy fogalmazott, tíz dobogós helyezéssel már elégedett lenne az Európa-bajnokságon, de várakozásait alaposan felülteljesítette a csapat. Bár a tavalyi, plovdivi eredményeket nem sikerült megismételni – akkor minden idők egyik legjobb szereplését produkálta a magyar küldöttség 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel – azt már a belgrádi verseny előtt tudni lehetett, hogy az idei mezőny jóval erősebb lesz mint a 2017-es, egyúttal jóval színvonalasabb versenyeket is láthat a közönség.

Már az első döntős napon két nagy visszatérő sikerének örülhettünk, hiszen az 500 méteres női kajaknégyes a tavalyi szezon szinte egészét sérülés miatt kihagyó Kárász Annával, valamint az anyai örömök megkövetelte pihenőjét letöltő Kozák Danutával a fedélzeten állhatott fel a dobogó legfelső fokára kiegészülve Medveczky Erikával és Bodonyi Dórával. A két hosszú egyes kenuszámban Kopasz Bálint és Takács Tamara is a második helyre kormányozta hajóját 1000 méteren, míg a Pupp Noémi, Csipes Tamara duó harmadik lett ugyanezen a távon.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vasárnap délelőtt kezdett el csak igazán zuhogni a magyar éremeső, az 500 méteres finálékban három aranyat és egy-egy ezüstöt, valamint bronzot gyűjtöttek versenyzőink. Előbb Kozák Danuta szerezte meg saját maga és a magyar csapat második aranyérmét az Európa-bajnokságon egyesben, majd a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső női kenus duó védte meg tavaly megszerzett Európa-bajnoki címét. Kisebb meglepetésre a férfi kajaknégyesből kimaradó Mozgi Milán Somorácz Tamás kettős is aranyérmet szerzett, méghozzá hatalmas csatában győzték le a spanyolokat. A nők hasonló számában Medveczky Erika és Csipes második lett, a harmadik helyet pedig a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összeállítású férfi kajaknégyes szerezte.

A legrövidebb, 200 méteres táv fináléit vasárnap kora délután rendezték, itt egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérem volt a magyar termés. Az első hely az utolsó döntőben, női kenu kettesben született az 500-on is győztes Balla, Takács Kincső duónak köszönhetően. Kozák Danuta két arany után ezen a távon ezüstérmes lett egyesben, Balla pedig – ugyancsak egyesben – egy bronzzal gazdagodott. A címvédőként vízre szállt Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó a harmadik helyen ért célba.

Legvégül a maratoni, 5000 méteres versenyekben osztottak érmeket, ahol a kajakos Takács Tamara nyert, a kenus Lakatos Zsanett pedig a második helyen zárt. Az olimpiai számokat tekintve a magyar küldöttség 3 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel fejezte be a belgrádi Európa-bajnokságot.

(forrás:sport.blogstar.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Meghalt Lovas István

Böjte Csaba “Pride” felvonulása – ötszáz gyerekkel vonul fel Budapesten