in ,

Elvették a pénzüket – Bocsánatkérést várnak a vendéglátósok Karácsonytól

Arra várnak a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok, hogy a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket

Arra várnak a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok, hogy a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket, amit nem a jog, hanem a tisztesség alapján a bértámogatások miatt is sürgősen meg kellene lépni – közölte lapunkkal az ipartestület. A budapesti iparkamara eközben levélben kezdeményezte a legsérülékenyebb körnek az általános adómoratóriumot a kormánynál és Karácsonyéknál.

– Azt várjuk, hogy a városvezetés kiáll, és elnézést kér a bajba került vállalkozásoktól, erkölcsi-etikai alapon. Annak ellenére, hogy jogilag szabályosan járt el a fővárosi önkormányzat az iparűzésiadó-előlegek behajtásával, az inkasszóval, azt várjuk, hogy tisztázzák: az ősszel miért nem jutottak segítséghez az érintett vállalkozások, és miért nem kaptak választ a helyi adóhatóságtól?

Elvárjuk, hogy haladéktalanul visszautalják a céges számlákról elvont pénzeket, főleg, hogy azokat a munkahelyek megmentésére szánt állami bértámogatásokból vették el

– jelentette ki szerdán a Magyar Nemzetnek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a hét elején jelzett budapesti krízishelyzetről.

Kovács László kifejtette: szó sincs politikai hangulatkeltésről, sokkal inkább morális alapon kezelik az adóelőlegek váratlan behajtásáról szóló intézkedést, ami a mostani kiélezett gazdasági helyzetben elítélhető lépés volt a fővárostól.

– A bürokrácia tette a dolgát, ami látszik, hogy túlbonyolított, eleve egyszerűsíteni kell. Amiatt azonban, hogy a rendszer mennyire érzékeny a külvilágban zajló folyamatokra, és az miként igazodik az adófizetők körülményeihez, a politikusokat lehet felelősségre vonni – vélekedett az ipartestület vezetője.

Kiemelte: mindenkinek nyilvánvaló már egy éve, hogy pandémia van, ami példátlanul ellehetetlenített több olyan gazdasági területet, ahonnan korábban bőségesen gyarapodott a költségvetés, helyi és országos szinten egyaránt. Ezzel arányosan várja a piac az állami és a helyi szintű támogatásokat a válsághelyzetben.

Felidézte azt is, hogy munkaadói érdekképviseletként

a bértámogatások korábbi bürokratikus akadályai miatt is felemelték a szavukat, amire a kormány gyors változtatással talált áthidaló megoldást.

 

 

– Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen, járvány uralta helyzetben

az a minimum, hogy a városvezetés nem engedi idáig fajulni a dolgokat. Ha már eddig elmaradt a méltányosság, akkor most arra várunk, hogy tegyenek azonnali kompenzáló intézkedéseket

– szögezte le Kovács László.

Ezzel összecseng, hogy tegnap a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) lépett: Nagy Elek elnök levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdasági illetékeseihez. Ebben azt kérik, hogy

központilag rendeljenek el adóvégrehajtási moratóriumot a kiszolgáltatott helyzetbe került cégekre.

 

 

 

A kamara a főpolgármesteri hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatósági beszedési megbízásaira kéri az adótartozások felfüggesztését 2021 végéig.

– A főpolgármesteri hivatal behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és a vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan – állapítja meg a BKIK, amely szóvá teszi, hogy

ugyan a helyhatóság lépése jogszerűnek tűnik, a krízishelyzetben lévő cégeknek most a legfontosabb a segítségnyújtás lenne.

Nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy legjobb szándékuk ellenére sem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek – közölte a köztestület. Ezeknél a cégeknél mindenképpen javasolják az automatikus végrehajtási moratóriumot, amivel rajtuk kívül

több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését lehetne megvédeni a vendéglátás, turizmus, taxis személyszállítás területeken.

 

 

 

 

A BKIK egy gáláns gesztust is bejelentett. Eszerint létrehoznak a krízisbe került vállalkozásoknak egy

75 millió forint kezdőösszegű szolidaritási pénzalapot, amelyhez már érkeztek is felajánlások

olyan vállalkozóktól, akik kevésbé érezték meg a járvány hatásait.

 

 

(Thurzó Katalin, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bayer Zsolt a Fidesz kilépéséről – Szabad levegőn

Füstgránát – Kocsis Máté: Jakab Péter most hangoskodjon!