in ,

Durva megszorítás jöhet a Budapestieknek – Kálmán Olgáék a budapesti vizitdíj mellett állnak

Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc jelöltjének a programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert

Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc jelöltjének a programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert. A vizitdíjat a 2008-as népszavazáson utasították el nagy arányban a választók.

A Demokratikus Koalíció jelöltjének programjáról eddig túl sokat nem tudni. Az előválasztási vitán is inkább csak ígérgetések, és nem konkrét, számokkal alátámasztott tények hangzottak el. Amint Kálmán Olga rárepült az egészségügy témakörére, egyből darázsfészekbe nyúlt, és egy régi, már leszavazott MSZP-SZDSZ-es ötletet elevenített fel. Konkrétan a vizitdíjat.

A baloldali kötődésű Hírklikk nevű véleményoldal azt írja, hogy Kálmán Olga programját úgy valósítanák meg, hogy bevezetnének egy kifejezetten csak Budapestet és a budapestieket érintő vizitdíjrendszert. Mindezt Soros egyetemének egyik szakértője „kotyogta” el. Mihályi Péter közgazdász, a Soros-féle CEU vendégprofesszora kifejtette, hogy Kálmán Olgának, ha a programját meg akarja valósítani, akkor „plusz forrásokra is szüksége volna” – mindezt a Tűzfalcsoport.blog.hu fedezte fel.

A sorosista tanár így nyilatkozott Kálmán Olga programjáról:

„Ennek megoldása valóban nem igényel olyan nagy anyagi ráfordításokat, a szükséges plusz pénzt pedig elő lehet teremteni, egy részét állami forrásokból, egy részét pedig magánerőből, mondjuk tartozhat hozzá például egy budapesti vizitdíj”.

2007-ben vezették be

Az orvosi látogatásokkor fizetendő vizitdíjat 2007. február 15-én vezették be. A vizitdíj összege alapesetben 300 forint volt. Emelt összegű, vagyis ezerforintos vizitdíjat akkor kell fizetni, ha a beteg nem a háziorvosához megy, ha beutaló nélkül megy szakrendelésre, illetve ha az ügyeleti ellátást valódi ok nélkül veszi igénybe.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy fizessen mindenki, aki orvoshoz fordul, a rászorulók pedig majd visszaigényelhetik a pénzt. A végül bevezetett rendszerben egyes csoportok mentességet kaptak. A vizitdíj bevezetése mellett azzal érvelt az egészségügyi kormányzat, hogy bármilyen kis összegű lakossági önrészfizetés is képes visszaszorítani a hálapénzt. A vizitdíj bevezetése után készült felmérések ezt az elképzelést azonban nem támasztották alá. A vizitdíjhoz fűzött várakozások közül egy teljesült, mégpedig az, hogy csökkent az orvos-beteg találkozások száma.

A népszavazás az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció felbomlását hozta

Az akkori ellenzéki pártok, a Fidesz és a KDNP többek között a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj témájában is országos népszavazást kezdeményeztek. A március 9-i voksolás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82 százalék körüli győzelmével zárult. Az eredménynek nagy szerepe volt a kormánykoalíció egy hónappal későbbi felbomlásában.

origo.hu

(hirtv.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Máris összeomlott az ellenzéki előválasztás: Gyurcsányék csalással vádolják Karácsonyt

Szégyen – 2 millió budapestiből 50 ezer ember szavazott az előválasztáson – Ez 2,5%