in , ,

Agybaj – Gruevszki helyett migránsokat fogadna be az ellenzék, mert ők valóban oltalomra szorulnak

A tegnapi nap legfontosabb híre az volt, hogy Nikola Gruevszki menedékjogot kapott Magyarországtól

Gruevszki helyett migránsokat fogadna be az ellenzék, mert ők valóban oltalomra szorulnak

 

A tegnapi nap legfontosabb híre az volt, hogy Nikola Gruevszki menedékjogot kapott Magyarországtól. Ez a hír nyilvánvalóan felkavarta az állóvizet a magyar politikai életben is, hiszen nem minden nap történik ilyen esemény hazánkban. Portálunk is közzétett egy összefoglalót a nap eseményeiről és az előzményekről, és ahogy várható volt, a hazai ellenzéki pártok is rárepültek a témára, a megszokott higgadt, felelős és a kisszerű politikai haszonszerzést messze elkerülő hozzáállásról téve tanúbizonyságot.

Lehet vitatkozni Gruevszki személyéről, a befogadásról, de önmagukat nevettetik ki azok, aki csupán demagóg szólamokat hangoztatnak az esettel kapcsolatban. Azonban a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok sem az a csapat, akiket az ilyesmi visszariaszt; ők valószínűleg akkor is a kormánnyal ellentétes nézeteket vallanának, ha végveszélyben kellene összefogni.

 

Az egyik oldalon található Gruevszki álláspontja, melyet a magyar kormány figyelembe vett és ez alapján bírálták el a kérelmét. A Facebookon Gruevszki azt írta, kérelme átadásakor beszámolt arról, hogy hazájában az új szociáldemokrata kormány üldöztetésének van kitéve. A kormány szerinte nem demokratikus eszközöket használva és a macedón ügyészségi és bírói rendszerrel is visszaélve meg akarja fosztani a szabadságától. A volt macedón elnök részletezte, hogyan kezdődött az ellene folyó eljárás: először megjelentették az illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseket, aztán kineveztek egy különleges ügyészt, aki a bírósághoz hasonlóan a szociáldemokraták eszközévé vált. Gruevszki a magyar hatóságoknak konkrét példákat és bizonyítékokat felsorolva leírta mindazokat az igazságtalanságokat, törvénytelenségeket, diszkriminációt, koncepciós eljárásokat és ítéleteket, amelynek ő és társai az új kormány megalakulása után ki voltak téve, és amelynek a vége a sok fenyegetés volt, amelyet az országa elhagyása előtti napokban kapott. A volt kormányfő szerint Macedóniában nincsenek meg a tisztességes és törvényes bírósági eljárás feltételei, és a hivatalban lévő kormány sem védi meg a fenyegetésektől.

Baloldali pusztítás Macedóniában

A másik oldalon az ellenzék és a nemzetközi baloldal véleményét láthatjuk, akik a szokásos hevülettel szállnak bele Gruevszkibe és a magyar kormányba, csupán azt az apró tényt felejtve el, hogy honnan és miért is menekült el a volt macedón kormányfő. Zoran Zaev, a jó baloldali szokás szerint puccsal hatalomra kerülő szocialista kormányfő ugyanis tűzzel-vassal pusztítja a jobboldalt, az ötvenes évek kommunista tisztogatási módszereit alkalmazva Macedóniában. Gruevszki, aki 2006 és 2016 között vezette Macedóniát, kerítést akart építeni, meg akarta állítani a migránsok áradatát, ezt azonban nem nézte el neki a nemzetközi baloldal és a sokat emlegetett Soros György, valamint mindent behálózó apparátusa. A bosszú pedig a baloldalhoz méltóan kegyetlen és módszeres. Zaev azóta túl van egy sikertelen népszavazáson is, mely előtt még azt ígérte, hogy ha nem lesz érvényes az ország névváltoztatásáról szóló referendum, akkor lemond. Ez természetesen nem történt meg, de valójában senki sem várta a szocialista politikustól, hogy véletlenül betartja az ígéretét. A jobboldal teljes ledarálását pedig zsarolással, fenyegetéssel, lefizetéssel és minden olyan eszközzel megpróbálja elérni, melyet a régi elvtársak is elismerő csettintéssel nyugtáznának. A tét nagy, Zaev pedig nem hátrál meg; egyes jobboldali politikusokat börtönnel fenyegetve vett rá, hogy megszavazzák a parlamentben a névváltoztatásról szóló törvényt, másokat megpróbált megvesztegetni.

 

Macedónia névváltoztatásának fontosságáról, a baloldal puccsszerű hatalomátvételéről és Soros György szervezeteinek hihetetlen befolyásáról korábbi cikkeinkben találhatnak információkat.

 

A puccsal hatalomra kerülő, Soros által támogatott nagy tisztogató, Zoran Zaev macedón miniszterelnök (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Eközben zajlik a politikai leszámolás is, a macedón rendőrség ugyanis őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét, mert a hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Nikola Gruevszki volt kormányfőhöz hasonlóan megszökhet az országból. Szaso Mijalkov már a harmadik ember, akit azért vettek őrizetbe a napokban, mert féltek, hogy megszökik. Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát a múlt szerdán fogták el.

Magyar ellenzék – Inkább a migránsok

Nem árt tehát tudni az előzményeket, mielőtt az ember állást foglal, azonban érdekes volt látni, hogy a magyarországi ellenzéki pártok a történések tudatában vajon hogyan viselkednek. Az internacionalista baloldali hagyományok jegyében az egyre kisebb jelentőségű baloldali tömörülések, és persze a rendkívül nagy súlyú, fél százalékos Liberálisok is főbenjáró bűnnek tartották a magyar kormány lépését. Nézzük végig a közleményeiket, hiszen sokat lehet tanulni belőlük.

A legnagyobb, mintegy 10 százalékos ellenzéki párt, a levitézlett MSZP véleményével nyitjuk meg a sort:

A Fidesz bebizonyította ország-világ előtt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely baltás gyilkosokat képes szabadon engedni, a börtön elől menekülő elítélt bűnözőket pedig képes menekültként befogadni és védelmezni.

Szabó Tímea, az ellenzéki a Párbeszéd társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján így fogalmazott:

Orbán Viktor a politikai söpredék lerakóhelyévé tette Magyarországot. Meg fogjuk nézni, hogy milyen jogi lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a volt macedón kormányfő ne maradhasson Magyarországon.

A Jobbik sem nyugszik, ebből ők sem maradhatnak ki, rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívtak össze. Mirkóczki Ádám bizottsági elnök azt közölte, magyarázatot vár arra, ki a felelős érte, hogy

az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát.

2016. április 10-én több, mint ötszáz migráns intézett rohamot a határkerítés ellen és megpróbáltak áttörni. A macedón rendőrök állták a rohamot. Ez nem tetszett a szocialista Zaevnek. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Jöjjön Fodor Gábor és kipróbált csapata, akik mindig mindenre tudják a választ és büszkén képviselik a többséget, mely sajnos jelenleg az egy százalékot sem éri el:

Nikola Gruevszkit otthonában nem politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt üldözik, hanem azért, mert korrupció miatt elítélték, szökése után pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene. A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz-kormány segítséget nyújt neki abban, hogy saját országában elkerülhesse a felelősségre vonást. Miközben az Orbán-kormány a valódi oltalomra szoruló emberek ellen “gyűlöletkampányt hirdetett”, a letelepedési kötvényeken keresztül már így is több mint 20 ezer embernek adott lehetőséget arra, hogy Európába jöjjön, és köztük sok “kétes hátterű” lehet.

Egyfelől várható, másfelől hihetetlen, hogy a Liberálisok ezt az alkalmat is arra használják fel, hogy a bevándorlásért emeljenek szót. Állításuk szerint valódi oltalomra szoruló embereket nem engednek be Magyarországra, közben pedig minden egyes nap látjuk, hogy ezek az oltalomra szoruló emberek hogyan késelnek, erőszakolnak, gyilkolnak és rabolnak szerte Európában, harsány allahakbarokat kiabálva. A liberálisok azonban őszinték, ők tényleg erre vágynak, ezt a sorsot szánják annak az általuk nem kedvelt nemzetnek, melynek országában jelenleg élnek.

A Demokratikus Koalíció világméretű botránynak nevezte a hírt, és Rónai Sándor, a párt szóvivője ezt mondta:

Csak és kizárólag bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt, ilyen eset egyetlen másik európai országban sem fordulhatott volna elő. A magyar kormány ezzel azt üzeni a világ bűnözőinek és terroristáinak, hogy Magyarországon menedéket lelhetnek a törvények elől. Európa első embercsempész kormánya eközben azt is el akarja hitetni, hogy nem szegett meg egy sor magyar és nemzetközi törvényt. Az ügynek súlyos nemzetközi következményei várhatók.

A fenyegetésben elsőrangú Gyurcsány-párt szóvivője leglényegesebb üzenetét is megosztotta a nagyvilággal:

Az is eldőlt, hogy Orbán Viktornak is menekülnie kell majd, ha egyszer elveszíti a hatalmát, hacsak nem akar hosszú éveken keresztül börtönben sínylődni.

Ezt el is hisszük a szemkilövető emberének; a baloldal vélhetően ugyanazt csinálná Magyarországon is, mint Macedóniában: idegen érdekek szolgálatát, politikai bosszút, baloldali rémuralmat és az ország kiárusítását. Egy receptjük van, de azt mindenhol bevetik kímélet nélkül. A magyar ellenzék tehát folytatja a saját társadalmával való szembenállást, hiába gondolkodik másképp a többség, ez őket nem érdekli.

Szijjártó Péter szerint teljesen szabályosan lépte át a határt a volt macedón miniszterelnök, három határon is át kellett jutnia és minden esetben szabályosan tette ezt. Gruevszki minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. A külügyminiszter visszautasította azt a vádat is, mely az ellenzéki lapokban és politikusok által került a közbeszédbe, miszerint a magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle csempészetben vagy menekítésben. Először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről, Szijjártó hozzátette azt is, hogy nem tud semmilyen háttéralkuról. A macedónokkal folyamatosan kapcsolatban állnak, december elején pedig a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Fontos részlet az is, hogy a külügyminiszter szerint máskor is előfordult már, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai, valamint az is jelzésértékű, hogy a uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet.

Vezető kép: PestiSrácok.hu

(Szabó Gergő, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Na végre! – Félmilliós büntetést kaphat az Országgyűlés tekintélyét lejárató Tordai

Botrány! – Gyurcsányék leszámolással és börtönnel fenyegetik a miniszterelnököt