in ,

A hazaáruló DK még a hazaárulásról is valótlanságot állít

csak a szokásos

A DK még a hazaárulásról is valótlanságot állít

 

Megtévesztő minden olyan értelmezés, amely szerint az ügyészség érdemben állást foglalt volna a DK-s európai parlamenti (EP-) képviselők önfeljelentésben szereplő hazaárulás kérdésében – reagált a Legfőbb Ügyészség (LÜ) a Demokratikus Koalíció közleményére, amely azzal a címmel jelent meg: „Méretes pofon a Fidesznek – Az ügyészség szerint nem vagyunk hazaárulók, amiért megszavaztuk a Sargentini-jelentést”. Az ellenzéki politikusok szerint az LÜ bűncselekmény hiánya miatt nem indít eljárást ellenünk; „még Polt Péter szerint sem vagyunk hazaárulók” – fogalmaztak közleményükben.

 

A Gyurcsány-párt két EP-képviselője szeptemberben tett feljelentést, amelyben hazaárulás bűntette miatt maguk ellen kérték büntetőeljárás megindítását, s azt arra alapozták, hogy szeptember 12-én megszavazták a magyarországi jogállamiság helyzetét bíráló úgynevezett Sargentini-jelentést. Molnár Csaba és Niedermüller Péter önfeljelentésükben olyan sajtómegjelenésekre hivatkoztak, amelyekben különböző politikai közszereplők nyilatkoztak, és azt a véleményt képviselték, hogy a jelentés megszavazói lényegében hazaárulást követtek el.

Az önfeljelentők egyike, Niedermüller Péter
Fotó: Európai Parlament

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) október 2-án a feljelentések elutasításáról határozott, mivel a megjelölt bűncselekmény objektív büntethetőségi akadály, jogszabály engedélye folytán nem állapítható meg. Az európai parlamenti képviselők e határozattal szemben panaszt jelentettek be. Az LÜ az október 25-én kelt határozatával elutasította a képviselők panaszát, egyben megerősítette a KNYF korábbi határozatát, hogy az immunitást élvező európai parlamenti képviselők bíróság vagy hatóság előtt nem vonhatók felelősségre a leadott szavazatuk miatt.

Mindezek miatt el sem indulhatott az önmagukat feljelentő képviselők ellen az általuk hiányolt tényleges nyomozás, így hazaárulásuknak vagy annak hiányának sem objektív, sem szubjektív ténye nem nyerhetett megállapítást. Az LÜ közleményében a képviselői mentesség kapcsán azt is megjegyzi: mindez Magyarországon, sőt az Euró­pai Unió­ban és a világ legtöbb országában is közismert tény.

(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! A libsik megint benézték – Szó sincs a Fidesz kizárásáról

Demeter Márta továbbra is nagyonhülye – Demeter Márta: jogos volt a kérdés Orbán Viktor lányáról