in ,

Hoppá! A libsik megint benézték – Szó sincs a Fidesz kizárásáról

Budapest, 2018. március 20.

Weber: Nincs javaslat a Fidesz kizárására

 

Verhofstadt óriásplakátokkal uszít Magyarország ellen
A Fidesz kizárását jelenleg az Euró­pai Néppárt egyetlen tagpártja sem követeli – mondta Manfred Weber tegnap egy rádióinterjúban. A legnagyobb európai pártcsalád ma kezdődő kongresszusán Orbán Viktor pártelnökként képviseli a Fideszt, a magyar delegáció pedig Weber csúcsjelöltségét támogatja a finn Alexander Stubb-bal szemben, aki az Európai Néppárt liberális és bevándorláspárti szárnyához tartozik.

Felgyorsulhatnak az európai választási kampány eseményei, miután holnap Helsinkiben fény derül a néppárti csúcsjelölt személyére. Az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusán Manfred Weber, a párt bajor frakcióvezetője és Alexander Stubb finn exminiszterelnök között döntenek majd Jean-Claude Juncker székének potenciális örököséről.

Orbán Viktor a német politikus csúcsjelöltségét támogatja az EPP ma kezdődő kongresszusán
Fotó: MTI

A brüsszeli sajtóforrások és néppárti bennfentesek szinte biztosra veszik Weber győzelmét, a kérdés csupán az, hogy a politikus – aki a visszavonulását beharangozó Angela Merkel politikai szövetségese – milyen arányban tudja megnyerni a szavazást, írta a Politico.

A finn fővárosban minden bizonnyal a magyar kormánypártok EPP-n belüli helyzete is terítékre kerül, ugyanis a magyar kérdés Stubb egyik lehetséges ütőkártyája: a finn egy Macron-típusú, a pártcsalád liberális szárnyát képviselő politikusként már többször beharangozta a Fidesz kizárását a néppártból.

Vele szemben Weber tegnap egy cseh rádióműsorban arról beszélt: a Fidesz kizárását jelenleg egyetlen tagpárt sem követeli, így a kérdés nem időszerű.

A bajor az általa is megszavazott Sargentini-jelentéssel kapcsolatban viszont leszögezte: az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a pártcsalád tagjaként tiszteletben kell tartania ezeket. – Nem panaszkodnunk kellene egymásra, hanem közösen leülni egy asztalhoz és beszélgetni.

Ezeket a problémákat csak így oldhatjuk meg – mondta a nézetkülönbségekről Weber. Feltételezhető, hogy az emlegetett értékek és a liberális demokrácia védelmében a kongresszuson egy határozatot is szavazásra bocsátanak, amit az európai sajtó zöme egy Magyarországnak szóló üzenetként értékel.

A megszellőztetett dokumentum mindamellett, hogy bebetonozza a zsidó–keresztény értékeket és kereszténydemokrata eszméket, hangsúlyozza: Euró­pában a populizmus és a nacionalizmus nem fér össze a demokráciá­val és a jogállamisággal.

Bár a helsinki kongresszust máris nagy sajtóvisszhang övezi, a legtöbb forrás óvatosságra int a csúcsjelölti rendszerrel, illetve Weber potenciális bizottsági elnöki pozíciójával kapcsolatban. Az uniós szerződések például csak annyiban kötik meg a majdani elnökről határozó állam- és kormányfők kezét, hogy a döntéskor az európai választások kimenetelét is figyelme kell venni.

Angela Merkel kancellár is támogatja politikai szövetségese csúcsjelöltségét
Fotó: Reuters

Az Euractiv szerint Weber pozícióját megnehezíti, hogy még az Európai Parlamentben sincs egyértelmű támogatottsága, ráadásul legfőbb európai szövetségese, Angela Merkel nemrég bejelentette fokozatos visszavonulását.

– A Kereszténydemokrata Unió következő elnökének jelentős lehet a beleszólása a kérdésbe – írta a portál, azt firtatva: könnyen lehet, hogy Merkel erőpozíciójának végével a német érdekek is változnak, és a jövőben Berlin inkább az Európai Központi Bank elnöki pozícióját akarja majd magának.

Az LMP is javaslattal készül

Az Európai Néppárt határozati javaslatával azonos tartalmú dokumentumot terjeszt az Országgyűlés elé az LMP, derült ki a párt tegnapi közleményéből, amely hangsúlyozza: az Európai Unió értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása címet viselő dokumentumot a néppárt azért terjeszti elő, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyértelműen állást foglaljon a jogállamiság és az európai értékek tisztelete ügyében. Az LMP évek óta hangsúlyozza, hogy a kormányfőnek színt kell vallania ebben a témában. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ezért ugyanazon tartalommal az Országgyűlés elé is terjeszti a fent nevezett határozati javaslatot. (MTI)

(Judi Tamara, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hatalmas jobboldali győzelem volt Amerikában!

A hazaáruló DK még a hazaárulásról is valótlanságot állít