in ,

A Belügyminisztérium alaposan helyretette a vandál csürhét védő Amnesty Internationalt

Közleményben reagált a Belügyminisztérium a vandálokat védő Amnesty International kifogásaira.

A Belügyminisztérium (BM) keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Amnesty International hétfő este Londonban kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát.

A felhívás szerint, amelyet Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese jegyez, a vasárnap esti tüntetésen az AI a békés tiltakozókkal szembeni szükségtelen és eltúlzott erő alkalmazásának megnyilvánulásait tapasztalta könnygáz bevetésével együtt, és ennek nem szabad megismétlődnie.

A BM kommünikéjében úgy fogalmazott: Massimo Moratti

Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál egy olyan rendőri beavatkozásra, amelynél a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.”

Hangsúlyozták: a magyar rendőrség annak ellenére nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot, hogy a gyülekezők “15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak”.

Mint írták: nem békések azok, akik azt skandálják, hogy “égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!”, akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat és akik úgy nyomták társaikat a rendőrsorfalra, hogy a rendőröknek kellett az eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdő embereket a még súlyosabb sérülések megelőzése miatt kimenekíteniük.

Hozzáfűzték: a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a nemzet karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával, ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakos cselekmény; ezeket tüntetők követték el.

(Forisek Ádám, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tüntetések: Szijjártó Péter leiskolázta a CNN riporterét! Zseniális! Videó

Juhász Zoltán ellenzéki politikai aktivista (alias Sheperd) gyilkolni akart a Kossuth téren – Mutatjuk