in ,

Zseniális levelet írt a Miniszterelnökség Kamu Gerinek Magyarország Helyreállítási Tervéről!

A Miniszterelnökség nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek Magyarország Helyreállítási Tervéről

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár a Miniszterelnökség nevében nyílt levelet írt Karácsony Gergely budapesti főpolgármesternek Magyarország Helyreállítási Tervéről. A levelet változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Gulyás Gergely miniszter úrnak a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve (továbbiakban: Helyreállítási Terv) tárgyában írott levelére az alábbi tájékoztatást adom:

A főváros vezetése a Helyreállítási Terv társadalmi egyeztetési folyamatába csak a terv leadását megelőző hetekben igyekezett bekapcsolódni, noha a részvételre a kormánytól korábban többször is felkérést kapott.

Palkovics László miniszter úr közel egy évvel ezelőtt, 2020 nyarán – mint európai uniós fejlesztésekért felelős miniszter -, levélben kérte fel Főpolgármester urat javaslatai megfogalmazására. A kérés válasz nélkül maradt. Ezt követően a magyar Helyreállítási Terv társadalmi konzultációja keretében 2020. december 14-én államtitkárként kértem fel arra az Ön által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségét, hogy vegyenek részt az egyeztetési folyamatban. A véleményezési, javaslattételi lehetőséggel azonban egészen március végéig nem éltek, noha addigra ezt már számtalan érdekképviselet, civil szervezet, önkormányzat megtette.

int arra Főpolgármester úr levelében hivatkozik, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának március 25-i ülését követően létrejött munkacsoport szinte haladéktalanul megkezdte a munkát, amelyet további szakértői szintű egyeztetések követtek. Az államtitkárság munkatársai minden tájékoztatást és módszertani segítséget megadtak Főpolgármester úr kollégáinak, hogy – a nem a kormány hibájából előállt késedelem ellenére – a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervhez érdemi észrevételeket tudjanak tenni.

A főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket Főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Budapest az ország legfejlettebb városa, az Európai Unió átlagos fejlettségének 151%-án áll, miközben Magyarország több fejlesztési térsége az uniós átlag kétharmadát közelíti. A Fővárosi Önkormányzat az ország leggazdagabb helyhatósága. Ehhez képest a főváros javaslatai a magyar Helyreállítási Terv forrásainak közel egyharmadát Budapesten kívánták felhasználni, mit sem törődve Magyarország fővároson kívüli részének igényeivel.

Az már valószínűleg a kapkodás következménye, hogy a főváros javaslatcsomagjának jelentős része nem illeszkedik az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének feltételrendszeréhez. A főváros alternatív javaslatának azon elemei, amelyek megfelelnek az uniós szabályozási keretnek, már korábban is szerepeltek a kormány által társadalmi vitára bocsátott tervben.

 

 

Éppen ezért nem értjük, mi az akadálya annak, hogy Főpolgármester úr támogassa a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet. Hacsak nem az, hogy Önök egyidejűleg közpénzből évente 112 millió forintot költenek arra, hogy Jávor Benedek a főváros brüsszeli képviselőjeként általánosságban a kormány lejáratásán munkálkodjon, a konkrét esetben a magyar érdekek elleni aknamunkával rontsa az ország tárgyalási pozícióját és megpróbálja megakadályozni a nyolc hónapnyi konstruktív előkészítő munka során elkészült fejlesztési terv elfogadását. A főváros évente több mint 100 millió forint közpénzt fizet azért, hogy megakadályozza, hogy Magyarország és Budapest évente több százmilliárd forint forráshoz jusson.

A kormány a Helyreállítási Tervet az egész ország érdekeire és az uniós szabályokra figyelemmel dolgozta ki, a partnerségi folyamatban érdemben résztvevő szervezetek véleményének figyelembevételével.

A kormány által benyújtott terv a források 34,1%-át az egészségügyre, 20,4%-át oktatásra és felzárkóztatásra, 25%-át környezetbarát közlekedésfejlesztésre, a fennmaradó részét pedig megújuló energiára, vízgazdálkodásra és körforgásos gazdaságra fordítja. A kormány tervei szerint a fejlesztések egyötöde Budapesten és az agglomerációban valósul meg, illetve ezen felül számos országos léptékű beruházás szolgálja majd a főváros fejlődését.

A kormány a fővárossal való együttműködési nehézségek ellenére fenntartja azon szándékát, hogy a következő uniós költségvetési időszakban Budapest és agglomerációja fejlesztésére a hazai és az európai költségvetésből több ezer milliárd forint fejlesztési forrást biztosít. Ennek meghatározó részét egészségügyi beruházásokra, a főváros és agglomerációja közlekedésfejlesztésére, gazdaságfejlesztésre, innovációra és oktatásra, valamint zöld fejlesztésekre, parkokra fogjuk fordítani. Arra kérjük Főpolgármester urat, hogy ne folytassa a baloldal sok évtizedes rossz gyakorlatát, és ha már Magyarország nemzetközi érdekérvényesítését támogatni nem tudja, legalább akadályozni ne próbálja, különösen akkor, amikor a Helyreállítási Terv elfogadása a főváros fejlődésének garanciája is.

Budapest, 2021. május 25.

Üdvözlettel:
Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár

Miniszterelnökség

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

A Jobbik utolsó elnökének kell a pénz lóvéra – Tarhálni kezdett a parizerzabáló provokátor

Irány a mozi! Mozifilm 2006-ról! Pendrive-on vitték el a libsi szerkesztőségekbe a film előzetesét – Videó