in , ,

Zsaroló nyugat: az Európai Bizottság reagált a magyar kormány válaszára

Brüsszelnek egy hónapja van arra, hogy eldöntse, pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak – számol be a Szabad Európa.

„Az Európai Bizottság alaposan górcső alá veszi a magyar választ, és a rendelkezésére álló egy hónapos határidőn belül dönt az esetleges további lépésekről” – közölte a Szabad Európa kérdésére válaszolva a testület illetékes szóvivője, erről a lap számol be.

A Szabad Európa emlékeztet, az Európai Bizottság április 27-én indította el az eljárást, azt vélelmezve, hogy Magyarországon jogállami hiányosságokra is visszavezethetően nincsenek átfogó garanciák az unió pénzügyi érdekeinek védelmére. A bizottság aggályai az uniós pénzek kezelésére létrehozott magyar intézményi struktúra működésének egészét érintik: a költségvetés végrehajtásáért felelős hatóságok működését, a pénzügyi ellenőrzést, az auditot, a nyomon követő (monitoring-) rendszert és a felelős hatóságok elszámoltathatóságát. Ezen túl a bizottságnál a közbeszerzési rendszer átlátható működését sem látják biztosítottnak, és mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon az

EU pénzügyi érdekei fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A testület súlyosbító körülményként tekint az átfogó korrupcióellenes keret hiányára és arra, hogy megítélése szerint csorbát szenved a visszaélések és csalások felderítéséért felelős nyomozati és vádhatósági tevékenység függetlensége.

Újvári Balázs bizottsági szóvivő kedden újságírói kérdésre válaszolva három elemet emelt ki. Ezek a következők: „Az állami hatóságok törvénytelen döntései megelőzésének hiánya, az összeférhetetlenség megelőzését biztosító mechanizmusok hiánya és az európai források terhére elkövetett csalások hatékony kivizsgálását és a felelősségre vonást akadályozó korlátok megléte.”

Az EB-nek most egy hónapja van arra, hogy eldöntse, pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak, amelynek elvileg egy hónapra rá (október végéig) minősített többséggel döntést kell hoznia a javaslatról.

 

(mandiner.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Orbán Balázs a Vodafone megvásárlásáról: a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett céljuk volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék

Zseniális! Íme Kubatov Gábor paródiavideója a 2030-as „baloldali olimpiai keretről” – Videó