in ,

„Zöld” Budapest? Pikó is vágja a fákat szépen kifele! Összesen hét fát vágtak ki a Rókus kórház kertjéből

Márciusban három, a napokban pedig további négy fát vágtak ki a Gyulai Pál és Stáhly utca sarkánál lévő Rókus-kertből.

Márciusban három, a napokban pedig további négy fát vágtak ki a Gyulai Pál és Stáhly utca sarkánál lévő Rókus-kertből. „Elfogadhatatlan, hogy a Pikó András vezette önkormányzat semmilyen lépést nem tett ennek megakadályozásáért” – jelentette ki Szilágyi Demeter (Fidesz) önkormányzati képviselő.

 

 

Mint azt korábban megírtuk: márciusban három fát vágott ki a Főkert a Szent Rókus Kórház kertjéből. Akkor azt írták, még további 1 fa kivágása várható, ám mint utóbb kiderült valójában négy újabb fát vágtak még ki. Sajtóhírek szerint a lakosok szerda reggel a láncfűrészek zajára ébredtek és sokan pizsamában mentek le, hogy megtudják mi lesz a fákkal. Többen megpróbálták megakadályozni a fák letarolását, de nem jártak sikerrel.

dolgozó láncfűrészekről egy kis videót osztott meg Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője, aki azt írta közösségi oldalán: „Sok évtizedes, egészséges fákat vágatott ki Pikó András a Rókus téren. Ez már az ígért klímaprogram lehet. Vagy ha mégsem az, akkor ő nyilván megint nem tehet semmiről, és mindenki hazudik. Kíváncsi leszek, mi lesz most a kommunikációs trükk”.

 

5000 négyzetméter új zöldfelület helyett kivágott fák

„Itt, a Palotanegyedben nagyon kevés a zöldfelület, és minden egyes fának értéke van” – mondta el lapunknak Szilágyi Demeter, aki az elmúlt években a körzet önkormányzati képviselője volt. Ráadásul most, a madarak költési időszakának kellős közepén, és úgy, hogy semmilyen érdemi kommunikáció a lakosság felé nem történt. „Ez elfogadhatatlan, ahogyan az is, hogy a Pikó András vezette önkormányzat semmilyen lépést nem tett ennek megakadályozásáért” – fejtette ki Szilágyi Demeter hozzátéve: Pikó nem fakivágásokat, hanem évente 5000 négyzetméter új zöldfelületet ígért a józsefvárosiaknak, de ebből egyelőre semmi nem valósult meg.

 

 

Alapos indokkal ki lehet vágni fát Erőss Gábor szerint

A Főkert az írtást károkozás veszélyével, illetve kiszáradással indokolta, de volt olyan kivágott fa is, amelynek az volt a „bűne”, hogy a gyökere felnyomta a burkolatot, vagy éppen a kerítést veszélyeztette. Ez utóbbi eset úgy tűnik alapos indoknak minősül a párbeszédes Erőss Gábor szerint. A környezetvédelemért felelős alpolgármester korábban ugyanis azt mondta: csak akkor tud egyetérteni a fakivágással, ha az alapos indokkal történik. A márciusi fakivágásokat követően ráadásul Erőss Gábor nevében a polgármester sajtófőnöke azt írta, akkor nem tájékoztatta őket a Főkert, ám szorosabb együttműködést kezdeményeznek. Úgy tűnik ez máig nem sikerült.

Érdekesség ugyanakkor, hogy Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat zöldügyekért felelős főtanácsadója május 21-én, a kivágást követő napon azt nyiatkozta a Klubrádiónak: a költési időszakban, azaz március 15. és augusztus 15. között nem végez gallyazást a Főkert. 

Mint azt a parkra néző ház lakója, Kapuyné Matkó Mária lapunknak mondta: a lakókat teljesen sokkolta a kivágott fák látványa. „Gyönyörű fák voltak, hatalmas lombokkal, ezekből alig maradt valami. Meg lehet nézni a kivágott fák tönkjét, ami még ott van, és látni lehet, hogy szép, egészséges törzsű fák is kivágásra kerültek.”

A könnyeivel küszködő hölgy szerint, ha ezek a fák tényleg betegek voltak, akkor sem így kellett volna letarolni a kertet, ami a nyári melegben némi enyhülést jelentett az itt élőknek, hanem évek alatt, fokozatosan kellett volna lecserélni a faállományt.

(Bányai Rudolf, hirnyolc.hu)

Oszd meg másokkal is!

A Publi Cafeban is Gurmain röhögtek Bayerék – Videó

Üzenet a baloldalnak – Romokban az egészségügy – Vagy mégsem? Videó