in ,

Zaharova: szégyenletes, hogy az Európa Tanács vezetői nem reagáltak a moszkvai terrortámadásra

Az Európa Tanács vezetésének a Crocus City Hall koncertteremben történt terrortámadásra adott válaszának hiánya szégyen a szervezetre nézve – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

 

Ez egy újabb szégyenletes lap a szervezet történetében, amely hiába próbálja magát Európa lelkiismeretének nevezni, és azt állítja magáról, hogy az emberi jogok legfőbb védelmezője az európai kontinensen. Ez a strasbourgi vonal ismét megerősíti a mai Európa Tanács mély leépülését, amely politikai képmutatásban és kettős mércében vergődik – mondta Marija Zaharova a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek.

A diplomata hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nincs szüksége az Európa Tanács segítségére, amelyből több mint két évvel ezelőtt kilépett.

Moszkva hivatalosan 2022. március 15-én lépett ki az Európa Tanácsból. Ugyanakkor közölte, hogy tiszteletben tartja a határozatait, ha azok nem mondanak ellent az alkotmánynak. Ezt megelőzően az ukrajnai helyzet miatt korlátozták Oroszország jogait az Európa Tanács miniszteri bizottságában és parlamenti közgyűlésében. Oroszország a szervezet költségvetésének egyik fő befizetője volt.

Zaharova megjegyezte, hogy a civilek elleni barbár támadásra adott válasz hiánya kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az Európa Tanács képes-e hozzájárulni a nemzetközi stabilitáshoz, a terrorizmus, a szélsőségesség elleni küzdelemhez és az emberi jogok védelméhez.

Nem lehet nem észrevenni a strasbourgi orosz diplomatáknak küldött számos személyes részvétet, a franciák és a strasbourgi diplomáciai testület képviselőinek aggodalmát

– mondta az orosz külügyi szóvivő.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, Theodorosz Rousszopulosz például elítélte a terrortámadást – emlékeztetett a diplomata.

A krasznogorszki Crocus City Hall koncertterem elleni támadás március 22-én este történt. Több ember betört az épületbe, és automata fegyverekkel közvetlen közelről lövöldözni kezdett az emberekre. Több helyen tüzet is gyújtottak, aminek következtében a tető beomlott, a nézőtér pedig teljesen kiégett. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerdai adatai szerint a terrorcselekménynek 143 áldozata van. A tádzsik állampolgárságú elkövetőket elfogták és letartóztatták, ellenük terrorizmus vádjával indult büntetőeljárás.

 

(Magyar Nemzet)

 

 

 
 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Sajtóhír: megvan az új kormányszóvivő

Házhoz ment a pofonért Kamu Geri – Saját posztja alatt osztotta ki Karácsonyt Szentkirályi Alexandra