in ,

VÉGRE! A kormány Karácsony Gergely asztalára csapott! A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal

Na végre

Gulyás Gergely kedden bejelentette: ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház következő igazgatója, hanem a szakmai bizottság ajánlása ellenére Benkő Nóra, akkor nem ad pénzt a kormány a fővárosi színházakra.
A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé – közölte kedden Gulyás Gergely.A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a Fővárosi Közgyűlés szakmai bizottsága egyhangú döntéssel támogatta a Szabad Tér Színház eddigi igazgatója, Bán Teodóra pályázatát, Benkő Nóráét viszont elutasította, Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére utóbbi jelölt megválasztását javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek. Gulyás szerint a történtek előtt megállapodás közeli helyzet alakult ki a kormány és a főváros közötti tárgyalásokon a színházak finanszírozásáról.Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője elmondta: Gy. Németh Erzsébet és a DK szeretné, ha Bán helyett Benkő lenne a színház igazgatója, de ez politikai állóháborúhoz fog vezetni. Szerinte a főváros hibát követne el, ha nem venné figyelembe, hogy a fővárosi színházak nem lesznek képesek fennmaradni állami támogatás nélkül. Ismertette, a budapesti színházak összfinanszírozása tavaly mintegy 7 milliárd forint volt, míg most 2,2 milliárd szerepel a Főváros költségvetésében erre a célra.

Karácsony Gergely nem sokkal a sajtótájékoztató után (vagy közben?) a Facebookon azt közölte: a Szabad Tér Színházat – ami szavai szerint nem klasszikus színház – a főváros átveszi, és azt tisztán önkormányzati pénzből fogják működtetni, négy kőszínháznál (Katona, Radnóti, Örkény, Trafó) pedig lemondanak az állami támogatásról.

(MTI, Mandiner)

 

Oszd meg másokkal is!

A Sajtóklub kőkemény véleménye a vasárnapi tüntetésről – Videó

Egy mondat a zsarnokságról – Vers a kommunizmus áldozatainak emléknapjára – Videó