in , ,

Vége, eldőlt! Megszavazták az új Európai Bizottságot, Várhelyi Olivér a bővítésért felelős biztos

Megszavazta az Európai Parlament az új, Ursula von der Leyen német politikus által vezetett Európai Bizottságot strasbourgi plenáris ülésén.

Megszavazta az Európai Parlament az új, Ursula von der Leyen német politikus által vezetett Európai Bizottságot strasbourgi plenáris ülésén. Az új testületben a magyar jelölt, Várhelyi Olivér, Magyarország eddigi unió melletti állandó nagykövete kapta a kulcsfontosságú a szomszédságpolitikáért és a bővítését felelős biztosi tisztséget.

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióbeszédében így jellemezte hazánk brüsszeli diadalmenetét: „Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját, a migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van”.

A Soros György által pénzelt hazai és külföldi bevándorláspárti erők tehát egyértelműen kudarcot vallottak, mivel a hónapok óta tartó lobbizásuk ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy egy magyar jelölt szerezhesse meg a szomszédságpolitikáért és a bővítését felelős portfóliót.

 

461 igen, 157 nem és 89 tartózkodás mellett az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Ursula von der Leyen korábbi kereszténydemokrata párti (CDU) német honvédelmi miniszter által vezetett új Európai Bizottság felállását.

Ez azt jelenti, hogy Walter Hallstein (CDU-EPP) 1967-es távozása óta a brüsszeli testületet ismét német politikus vezeti. 

Von der Leyen a szavazást megelőzően beszédet mondott az EP ülésén, bemutatva a programját és a Bizottság tagjait.

Beszédében kitért Európa elsőszámú problémájára, a migráció kérdésére is. 

Azt mondta, hogy biztosítani kell az itt maradók integrációját, ahogy a jogosulatlan kérelmezők visszaküldését is. Meg kell törni a migránscsempész-hálózatok üzleti modelljét, meg kell egyezni a dublini menekültügyi rendszer reformjáról, valamint erősíteni kell a külső határok védelmét, és támogatni kell a migrációs származási és tranzitállamokat – hangsúlyozta.

Von der Leyen fontos dolognak nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet is.

Felszólalásában az új uniós csúcsvezető kiemelte a diplomácia témakörét is, megjegyezve: örömmel tölti el, hogy olyan politikusok fogják alakítani Európa külkapcsolatait, mint a spanyol Josep Borrell, a kül- és biztonságpolitikai főképviselő, a magyar Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítését felelős leendő biztos, illetve Janez Lenarcic, a szlovén segélyezési politikáért felelős jelölt – írja a Politico.

Az új Bizottság a tervek szerint december 1-jén kezdi meg munkáját. 

Óriási magyar győzelem Várhelyi kinevezése

Orbán Viktor magyar kormányfő pénteki interjújában, a Kossuth Rádióban kiemelte: az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját. A szomszédságpolitika a biztonság szempontjából a legfontosabb, a migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van – tette hozzá.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, sokan meg akarták akadályozni azt, hogy magyar politikus kapja meg ezt a kulcsfontosságú tisztséget. A magyar ellenzék egyesítette erőit Brüsszelben, hogy elgáncsolják a magyar jelöltet, és Soros György személyesen akarta megakadályozni Várhelyi Olivér kinevezését – hangsúlyozta.

A következő öt évben is a migráció lesz a legfontosabb kérdés, és a vitát jól kell lezárni. Magyarország meg akarja védeni a határait – mondta Orbán Viktor.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az új bizottság megszavazásával véglegessé vált azon nemzetközi bevándorláspárti erők törekvéseinek kudarca, amelyek folyamatosan próbálták megakadályozni, hogy a magyar kormány jelöltje tölthesse be a bővítési biztosi portfóliót.

 

(MÁRKOS IMRE ÖRS, origo.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Bréking! Megszavazták az atlétikai világbajnokság megrendezését

Civil kör: „Ezekkel csak az erő nyelvén lehet beszélni” – Videó