in , , ,

Van egy kis probléma – Orbán Viktor: az EU be akar hozni 34 millió migránst

Szabadságunk a jogrenden alapul

AZ OPERATÍV TÖRZS HÉTFŐI ÜLÉSEN SZÜLETIK DÖNTÉS ARRÓL, HOGYAN ALAKULHAT A KARÁCSONY.

– Lehet, hogy a magyarok nincsenek annyian, mint a németek, de nem most jöttünk le a falvédőről – mondta el Orbán Viktor A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az Európai Unióban zajló vitára reagálva. A miniszterelnök így foglalta össze az eddigieket: – Az Európai Uniónak most kell elkészítenie a következő hét évre a költségvetését. Közben meg kell segítenie a járvány miatt bajba jutott országokat. Emellett egyes országok még egy plusz jogszabályt fűznének hozzá a csomaghoz „jogállamiság címen”. Ezt mi nem tudjuk elfogadni. Ugyanakkor időt sem szeretnék veszíteni.

Két dolgot kell különválasztani

A költségvetést és a helyreállítási alapot el tudjuk fogadni, a jogállamisági rendeletet tegyük félre későbbre!

Ez a mi javaslatunk, a lengyelekkel erről állapodtunk meg: azonos álláspontot fogunk képviselni.

Orbán Viktor hozzátette: – A mostani szabály az, hogy az unióban nem lehet többségi döntéssel egy tagállamot sem rákényszeríteni olyasmire, amit nem akar, de most a bizottság részéről előkerült egy bevándorlási javaslat, amelyet a másik kettővel együtt át akarnak vinni. 34 millió migránsnak akarnak lakást, letelepedést és állampolgárságot adni. Ezt mi a kezdetektől elleneztük.

Az egésznek az áll a középpontjában, hogy most létrehoznak egy olyan jogszabályt, amellyel kényszeríteni lehet minket, és hiába küzdöttünk öt-hat éven keresztül azért, hogy ne váljunk bevándorlóországgá, kitaláltak egy jogi eszközt, hogy az történjen, amit akarnak – szögezte le.

A kormányfő szerint két dolgot kell különválasztani. Az egyik a költségvetés, amit nem lehet Magyarországtól elvenni, akkor sem, ha nem tud januárban hatályba lépni. A helyreállítási alap pedig egy másik dolog, amelyben a tagállamok közösen vesznek fel hitelt, de Orbán Viktor szerint Magyarország nem teszi jól, ha olyan országok mellett teszi ezt meg, amelyeknek államadóssága az éves teljesítményük 150-180 százalékán áll. – Közösen vesszük fel és közösen fizetjük vissza. Azért veszünk részt ebben, mert ha nem tesszük, akkor néhány ország gazdasága összeomolhat – jelentette ki a kormányfő. Mint mondta, ez Magyarország részéről egy szolidaritási gesztus, amely nem érdekünk, de ennek ellenére vállaljuk közösen ezt a kockázatot azért, hogy ne omoljanak össze a gazdaságok.

„Magyarország álláspontja világos: gazdasági kérdéseket nem lehet összekötni politikaiakkal.

Tehát a jogállamiságról szóló javaslatot le kell választani a másik kettőről. Azon a jogi állásponton vagyunk, aminek alapján most működik az unió, ezt ők most meg szeretnék változtatni. Nyomás alá akarnak helyezni bennünket, de mi ebbe nem megyünk bele” – mondta határozottan Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, semmilyen bizonyítékot nem látott, ami az utóbbi napok eseményeit (Deutsch Tamás néppárti frakcióból történő kizárásának kezdeményezése és a Szájer-ügy) összefüggésbe hozná a most zajló költségvetési vitával.

Ez maga a Soros-terv

Az unió bevándorlással kapcsolatos tervéről a miniszterelnök úgy fogalmazott: ez maga a Soros-terv. „Lakás, majd szociális támogatást, végül szavazati jogot kell adni a bevándorlóknak, pontosan ez áll a javaslatban, ahogy a Soros-tervben is. A kérdés az, hogy hol van a politikai tervezők horizontja?

Azt látom, hogy a politikai gondolkodás egyre rövidebb távú. Ma már csak annyi a kérdés, hogy egy óra múlva mi lesz az online felületeken. De Európát nem lehet így tervezni.

Az biztos, hogy ha 34 millió bevándorlónak szavazati jogot adnak, azok a baloldali pártokra fognak szavazni a következő másfél évtizedben. De mi lesz később? – tette fel a kérdést.

Az EU nagy pofont kapott

A koronavírus-elleni vakcinával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta,

kaptunk egy nagy pofont, de nem úgy, mint Magyarország, hanem úgy, mint Európai Unió.

A kormányfő emlékeztetett: Miután Nagy-Britannia kilépett az unióból, Brüsszel azt mondta, hogy nekik végük van, azonban Nagy-Britanniában ma reggeltől tömegesen oltanak egy olyan vakcinával, amit mi is megrendeltünk Brüsszelben. A miniszterelnök szerint ezért az egész ügynek van egy járványon túlmutató üzenete. – Felmerül a kérdés, hogy most az jár jobban, aki kilépett és saját úton jár, saját megoldást keres, vagy azok, akik bent maradtunk? – tette fel a kérdést.

A járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, a legfontosabb, hogy minél gyorsabban tudjunk az állampolgároknak vakcinát adni – szögezte le. Elmondta, mindent meg fog tenni a kormány azért, hogy vakcina a lehető leggyorsabban és a legnagyobb számban érkezzen hazánkba.

A szakemberek ellenzik az enyhítést

– Most fejeztük be az egyik legnagyobb tesztelési akciónkat – hetven százalék volt hajlandó részt venni benne. Az ember, ember, mindenkinek saját akarata, gondolata van. Az oltást, a vakcinát sem akarja majd mindenki – mondta a miniszterelnök a tervezett oltási rend kialakításával és a regisztrációval kapcsolatban. – Sorrendet kell felállítanunk, ennek a rendjét az operatív törzs határozta meg. A vakcinát az egészségügyi dolgozók kapják az első helyen, utána a súlyos állapotban lévők, majd mindenki más. De fontos, hogy aki kéri, regisztráljon, így gyorsabban megy – magyarázta.

A december 11-e utáni helyzettel kapcsolatban kérdésre a miniszterelnök egyelőre nem tudott válaszolni. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy „mi egy komoly ország vagyunk komoly szakemberekkel, nagyon komoly munka zajlik a háttérben. A hétvégén már gazdasági szakemberekkel is konzultálok.

Az operatív törzs hétfői ülésen születnek döntések arról, hogy hogyan alakulhat a karácsony és a január. Annyi biztos, hogy a szakemberek mereven elleneznek minden komolyabb enyhítést

– mondta.

A magyar nép egységes és oszthatatlan

Romániában december 6-án választások lesznek. Ez óhatatlanul felidézi 2004. december 5-ét.

– A rossz dolgokkal szembesülni kell, de nem is kell alábecsülni magunkat. Azon a december 5-én a baloldal sikert ért el egy olyan kampánnyal, amely a határon túliak ellen dolgozott. A baloldal a leválasztás álláspontján van. A 2010-es választási győzelem után ezt a csorbát kiköszörültük.

A magyar nép egységes és oszthatatlan. Innen érdemes nézni a romániai választásokat – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy Románia egyébként egy fontos ország. – Vannak sérelmeink egymás ellen, de egymás mellett élünk, a negyedik legfontosabb exportpiacunk, tehát sok a közös érdek. Az a jó, ha mindkét országban stabil kormányzás van, reméljük, ez most is megvalósul, ugyanakkor fontos, hogy az RMDSZ erős legyen. Minden magyart arra kérek Romániában, hogy menjenek el vasárnap szavazni – zárta szavait a kormányfő.

(Kerékgyártó György-Kincses Krisztina, magyarnemzet.hu)

Oszd meg a barátaiddal is!

Kérés a Fideszesekhez: aki kompromittálható, az most álljon fel, és menjen máshova! A hazánk sorsa a tét

Bréking! Ezt benézte a baloldal – A baloldali Magyarhang munkatársa lehet, akiről Bayer beszélt