in , , ,

V4NA: Korrupt politikusokkal tárgyalt Gyurcsány Ferenc

A Demokratikus Koalíció (DK) néhány nap alatt meghazudtolta saját kampányígéreteit

A Demokratikus Koalíció (DK) néhány nap alatt meghazudtolta saját kampányígéreteit. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Brüsszelben találkozott a liberálisok és a szociáldemokraták vezetőivel, Guy Verhofstadttal és Udo Bullmann-nal. A párt hosszú ideig lebegtette,  hogy melyik frakcióhoz csatlakoznak majd az Európai Parlamentben (EP), írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-listájának vezetője többször is hangsúlyozta, hogy harcolni kell a korrupció és a multinacionális cégek adóelkerülése ellen. Végül a párt megmutatta valódi arcát, amikor Brüsszelben Gyurcsányné első útja Guy Verhofstadthoz vezetett, hogy tárgyaljanak a DK lehetséges csatlakozásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért-hoz (ALDE).

Annak ellenére is tárgyaltak az ALDE vezetőjével, hogy Verhofstadt frakciója körül néhány hete hatalmas botrány robbant ki. Az erősen bevándorláspárti ALDE-ról akkor Marine Le Pen, a francia nemzeti jobboldali párt elnöke kijelentette, hogy multinacionális vállalatok finanszírozzák. Köztük a Monsanto, a Disney, a Microsoft vagy éppen a Google. Vagyis Európán kívüli nagyvállalatok is, ami azt jelenti, hogy külföldiek – cégeiken keresztül – befolyásolják az EP-választásokat.

Először cáfolták, végül az ALDE kénytelen volt beismerni, hogy a multik valóban pénzelik a pártcsaládot.

 

A francia 20minutes információi szerint az ALDE 2014-2018 között legalább 425 ezer eurót kapott különböző multiktól, ebből 122 ezer eurót csak tavaly. Az európai pártfinanszírozási törvények szerint egy-egy frakció egy év alatt egy cégtől vagy magánszemélytől maximum 18 ezer eurót fogadhat el. Bár a Monsanto esetében ezt a keretet nem lépte túl az ALDE, az azonban nem világos, hogy más multi esetében történhetett-e ilyesmi.

Ha igen, akkor tiltott pártfinanszírozásról beszélhetünk.

Nemcsak Verhofstadt politikai formációja, hanem ő maga is keveredett már hasonló botrányba. Soros György egyik legfőbb emberéről az derült ki, hogy 2010-2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságának tagja volt, ahol évente 60 ezer eurót, azaz nagyjából 20 millió forintot kapott. De egy nyugdíjalapnak és egy oligarchának is lobbizott a politikus.

Ez az úgynevezett Paradise-iratok napvilágra kerülésekor derült ki, 2017 novemberének elején.

 

Ráadásul az ALDE egy másik képviselője, Cecilia Wikström is hasonló botrányba keveredett a közelmúltban. Róla az derült ki, hogy magáncégek fizetett lobbistája. Olyan cégeké, amelyek ellen eljárás is folyik.

Gyurcsány és Gyurcsányné
Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Kanyarodjunk vissza Gyurcsány Ferencre és feleségére! Az Altus Zrt., Gyurcsány Ferenc cége még 2015-ben kötött szerződést az Európai Bizottsággal. Az ügy akkor nagy botrányt kavart.

Az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésével a Gyurcsányné által irányított Altus Zrt.-t bízta meg. Kiderült, hogy a Gyurcsány Ferencék vezette konzorcium 1,5 milliárd forintos megbízást nyert el, ami több szempontból is aggályosnak bizonyult.

Szakértők akkor arról beszéltek, hogy a szerződés nemzetbiztonsági és gazdaságbiztonsági szempontból is veszélyes lehet, mert egy nemzetközi konzorciumról van szó, amely elég szövevényes, és azt sem lehet kizárni, hogy illetéktelenekhez jutnak Magyarországgal kapcsolatos gazdasági információk.

Ráadásul azért is hiba volt megbízni az Altust, mert az Európai Bizottságnak még a látszatát is el kellett volna kerülnie annak, hogy akár közvetett módon is beleavatkozna egy ország belügyeibe. Vagyis a pártatlanságra sokkal jobban oda kellett volna figyelni, nyilatkozta 2015-ben egy alkotmányjogász.

Minden botrány ellenére a DK a korrupció elleni harcról beszélt a kampányában. A választás után azonban első útjuk mégis egy korrupciótól és botrányoktól hemzsegő pártcsaládhoz vezetett. A tárgyalással pedig maga a pártelnök, Gyurcsány Ferenc büszkélkedett el közösségi oldalán. Végül azt jelentették be, hogy a szocdemekhez csatlakoznak, de nem lehet véletlen, hogy Verhofstadttal tárgyaltak. Még ha valóban be is ülnek a szocialistákhoz, nyilvánvalóan a szocialistákon belül az ultraliberális irányzatot fogják képviselni.

A V4NA-nak magukat megnevezni nem akaró holland szocialista politikusok azt mondták: maguk is furcsállják Gyurcsányék tárgyalásait, de annyira szükségük van a négy képviselőre, hogy ezt kénytelenek elnézni nekik.

(forrás:www.origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megint magyar arany! – Négy magyar érem a duisburgi kajak-kenu világkupán

Figyelem! Képzelt telefonos beszélgetés egy liberálissal