in ,

MI VAGYUNK A PÉLDA – V4-es együttműködés példaértékű Nyugat-Európa számára

A visegrádi négyek együttműködése olyan stabil közös értékeken alapul, amelyeket nem írhat felül semmi, s példaértékű Nyugat-Európa és a világ számra is

A visegrádi négyek együttműködése olyan stabil közös értékeken alapul, amelyeket nem írhat felül semmi, s példaértékű Nyugat-Európa és a világ számra is – jelentette ki dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, azon a kétoldalú találkozón, ahol szlovák hivatali partnerével, Peter Gajdossal találkozott.

A hivatalos szlovákiai látogatáson tartózkodó dr. Simicskó István szlovák hivatali partnerével a migráció kapcsán Európát érintő biztonsági kihívásokról, a V4-ek csoportján belüli, illetve kétoldalú védelmi együttműködésről, a közös haderőfejlesztési program lehetőségeiről és egy közös légtérvédelmi program tervéről is egyeztetett.

Kép letöltése

Fotó: MTI

Magyarország és Szlovákia védelmi együttműködése magas színvonalon van, a V4-ek együttműködése pedig példaértékű” – szögezte le dr. Simicskó István az egyeztetés után, rámutatva: ma Európában a biztonság óriási érték, s ennek az együttműködésnek és a közös döntéseknek köszönhetően Magyarország és Szlovákia a legbiztonságosabb országok közé tartozik a földrészen. „Ma Európa legbiztonságosabb országai között ott van Szlovákia és Magyarország, és ez egy nagyon nagy vívmány” – hangsúlyozta dr. Simicskó István.

Kép letöltése

Fotó: MTI

A magyar honvédelmi miniszter szlovák hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Peter Gajdossal egyetértettek abban, hogy ma – amikor „Európa számos nagyvárosában havi-heti rendszerességgel fordulnak elő terrortámadások és az illegális migráció újabb veszélyeket zúdíthat a kontinensre” – a két ország számára saját biztonságának garantálása a legfontosabb. Hozzátette: egyetértettek abban is, hogy mindkét fél elkötelezett a V4-ek továbberősítése irányában, az értékelvűség és kiállás tekintetében, amire a közös sors és a közös értékek megfelelő alapot adnak.

Dr. Simicskó István az MTI kérdésére elmondta: partnerével beszéltek a közös védelmi beszerzések és a hadiipari együttműködés lehetőségeiről is. Kifejtette: ennek vonatkozásában lát lehetőségeket, például ott, hogy a beszerzéseknél közös fellépéssel csökkentsék az árakat.

Kép letöltése

Fotó: MTI

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter elmondta: szó esett a közös légtérvédelmi programról is, amelynek kétoldalú szerződése jelenleg a kidolgozás fázisában van, s várhatóan február végéig sikerül lezárni a szerződés véleményezését, március végére pedig végleges formába önthetik azt.

(MTI)

(forrás:www.kormany.hu)

Kunhalmi gyógyszere elgurult – Kunhalmi Ágnes és a „normális ország”

MEGÉPÜL PAKS! – Aláírták a közel 800 millió eurós paksi turbinaszerződést