in , ,

USA IS SZIGORÍT – Trump nem bűnözést, hanem határokat akar

Az elnök szerint az illegális bevándorlás legegyszerűbb megoldása, ha senki sem megy Amerikába illegálisan

Az elnök szerint az illegális bevándorlás legegyszerűbb megoldása, ha senki sem megy Amerikába illegálisan – az elnök Washingtonban, a Fehér Háznál nyilatkozott erről újságíróknak, mielőtt elindult több mint egyhetes európai látogatására.

Az amerikai kormánynak egy szövetségi bíróság keddig adott határidőt arra, hogy hogy egyesítse az amerikai-mexikói határon illegálisan érkezett és – az amerikai törvényeknek megfelelően – egymástól elválasztott bevándorlószülőket és gyermekeiket, a kormánynak azonban nem sikerült betartania ezt a határidőt. Erre reagálva szögezte le Donald Trump: „Nekem van rá megoldásom. Meg kell mondani az embereknek, hogy ne jöjjenek illegálisan az országunkba. Ez a megoldás. Ne jöjjenek ide illegálisan. Jöjjenek úgy, ahogyan mások, jöjjenek legálisan”. Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak megvannak a törvényei és megvannak az országhatárai.

Donald Trump amerikai elnök (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)Donald Trump amerikai elnök (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Az egyik kerületi bíróság Los Angelesben kedd hajnalig adott határidőt az ötévesnél kisebb gyermekek családegyesítésére, és a bírónő elutasította az igazságügyi minisztérium kérvényét a határidő meghosszabbítására, vagyis arra, hogy a gyermekeket hosszabb ideig, akár húsz napig is szüleiktől elválasztva őrizhessék. Az elmúlt hetekben a Trump-kormányzatot éles bírálatok érték mind republikánus, mind demokrata párti politikusok részéről a családokat szétszakító politikai gyakorlata miatt.

A mexikói-amerikai határ mexikói oldaláról készített felvétel: munkások dolgoznak a két országot a mexikói Tijuana és az egyesült államokbeli San Diego térségében elválasztó határkerítésnél 2018. június 20-án – a munkálatok során az elsődleges, régi határkerítést egy magasabb és nagyobb védelmet nyújtó fémkerítésre cserélik ezen a szakaszon (MTI/EPA/David Maung)A mexikói-amerikai határ mexikói oldaláról készített felvétel: munkások dolgoznak a két országot a mexikói Tijuana és az egyesült államokbeli San Diego térségében elválasztó határkerítésnél 2018. június 20-án – a munkálatok során az elsődleges, régi határkerítést egy magasabb és nagyobb védelmet nyújtó fémkerítésre cserélik ezen a szakaszon (MTI/EPA/David Maung)

Trump először védelmébe vette ezt a gyakorlatot, azt hangoztatva, hogy a problémát a kongresszusnak kell megoldania egy átfogó bevándorlási törvény megalkotásával, a közfelháborodás hatására azonban elnöki rendeletet írt alá az illegális bevándorlók családegyesítésére, s arra, hogy az újonnan érkező családoktól ne válasszák el a gyermekeiket. Ám az elnöki rendelet ellenére sem sikerült egyesíteni valamennyi szétszakított családot, s nincsenek pontos információk arról, még hány család vár arra, hogy újra találkozhasson gyermekeivel.

 

A családok szétszakítása egyes demokrata párti politikusokat arra indított, hogy felvesse a bevándorlási és vámhatóság (ICE) feloszlatását. Trump kedden reggel az újságíróknak ostorozta ezt a felvetést. „A demokrata pártiak nyílt határokat akarnak, és nem érdekli őket a bűnözés. Mi nem akarunk bűnözést, és határokat akarunk, s azt, hogy a határok jelentsenek is valamit” – fogalmazott az elnök a Fehér Ház kertjében.

(forrás:www.hirado.hu)

Ma összeülnek a NATO vezetői, de előtte az amerikai nagykövet rendesen becsicskítja Merkelt

NEM STADION – Kétezer új munkahelyet teremt a Bosch fővárosi autóipari beruházása