in ,

Újabb liberális mítosz dől meg – Nem hozná el a menyországot a magyar euró

nem kell EURO!

Nem kell túlbecsülni az euró szlovák gazdaságra gyakorolt hatását – közölte Ján Tóth, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. A jegybank alelnöke Csehországgal vetette össze az ország utóbbi, közel egy évtizedes fejlődését. „Tény, hogy az euró bevezetése óta megugrott Szlovákia eurózónás országokkal folytatott kereskedelme, ami pozitív hatással volt az ország gazdaságára. Az említett időszakban azonban Csehország kivitele az eurót használó országokba ugyanilyen mértékben ugrott meg, miközben a csehek megtartották a nemzeti valutájukat” – érvelt Ján Tóth.

A Világgazdaság összeállítása szerint visszatérő állítás volt, hogy az eurónak köszönhetően több külföldi beruházót sikerült Szlovákiába csalogatni, az elemzőknek azonban ezzel kapcsolatban is kételyeik vannak. „El kell ismernünk, hogy a működőtőke-beáramlás az euró szlovákiai bevezetése óta Csehországban gyorsabban nőtt, mint Szlovákiában” – magyarázta Tóth. Az viszont vitathatatlan, hogy a 2009 előtt készült jegybanki hatástanulmányok nem számoltak azzal, hogy az eurózóna tagjaként Szlovákiának is részt kell majd vennie a csőd szélére jutott dél-európai országok megmentésében, az úgynevezett pénzügyi tűzfal felhúzásában, ami további költségeket jelenthet az államkasszának.

Szlovákiánban sem hozta el az euró az aranykort
Szlovákiánban sem hozta el az euró az aranykort

Világos tehát, hogy Szlovákiának az elmúlt kilenc évben nem hozta el az euró azt a gazdasági fellendülést, amivel a 2000-es évek végén kecsegtették őket. Akkor persze jó üzletnek tűnt, hogy az övezethez csatlakozik Pozsony, mivel az euróövezet gazdasága jó formában volt. A gondok igazából a 2008-as gazdasági válság kitörését követően, valamint a görögök teljes összeomlása után kerültek a felszínre. Azóta az euróövezet azért küzd, hogy valahogyan a felszínen maradjon, és válságról-válságra bukdácsol, miközben a déli tagországok strukturális problémái finoman szólva sincsenek megoldva.

Egy ilyen helyzetben a magyar ellenzék egy része azzal próbálja ámítani a választókat, hogy teljesen megérné nekünk az euróövezet részévé válni. A szlovák példa világosan mutatja, hogy érdemes a dolgokat megfontolni, és a jelenlegi gazdasági vezetés sem akarja elhamarkodni a csatlakozást. Jó lenne elkerülni azt a helyzetet, hogy már euróövezeti tagként arról kellene beszélni, hogy egy Borsod megyében átlagkeresettel rendelkező dolgozónak, miért kell az olaszokat, vagy a görögöket hiteleznie. Magyarországnak most nem érdeke a csatlakozás, és a külföldi gazdasági eseményeket figyelve még egy ideig jó lesz nekünk, ha forinttal fizetünk.

 

(kulvilag.blogstar.hu, Kovács András)

Gratulálunk! – Bécsben már a Mohamed az ötödik legnépszerűbb gyereknév

A nagy liberális közvéleménykutatási hadművelet – A Republikon és a Medián szándékosan túlméri a Fideszt