in , ,

Újabb leleplezés! – Jurák Kata jelenti – Jótékonysági köntösbe bújtatott pénzügyi spekuláció állhat a bankkártyás segítség hátterében

Néhány napja azon mesterkedik a globális migránspárti hálózat, hogy bebizonyítsa: a menekültek kezében levő bankkártya tulajdonképpen egy picinyke segítség csupán

Néhány napja azon mesterkedik a globális migránspárti hálózat, hogy bebizonyítsa: a menekültek kezében levő bankkártya tulajdonképpen egy picinyke segítség csupán, amire azért van szükség, mert alig hoznak magukkal a nagy menekülés közben néhány dolgot. Így aztán néhány jótékonykodó köntösbe bujtatott szervezet az ENSZ zászlóshajója mögé felsorakozva úgy döntött, hogy feltöltik bizonyos összegekkel azokat a név nélküli bankkártyákat, amelyekkel az említett „bajba jutott” migránsok gond nélkül végig tudják menetelni a kontinenst, egészen a célországig.

Amikor bejárta a világsajtót az a fotó, melyen név nélküli bankkártyákkal mosolygó menekülteket láthattunk, többen felhördültek és nemtetszésüknek adtak hangot. A megrémült balliberális média pedig azonnal magyarázkodásba kezdett: először azzal érveltek, hogy az egész a jobboldali sajtó médiahekkje, a jelenség nem is létező, majd hirtelen mégiscsak elismerték, hogy valóban kapnak bankkártyás támogatást a migránsok. (Holott előtte azt hangoztatták, hogy csupán egy „kampánykiadványból” lementett fénykép borzolja a kedélyeket.)

A hazai ballib médiaelit jeles képviselői pedig odáig merészkedtek, hogy kijelentették: Sorosnak nincs is köze a migráció megsegítéséhez. Közben azt szajkózták, hogy a bankkártyákat csak Görögországban lehet felhasználni és csak az odaérkezők kaphattak ilyet, amúgy pedig csak most kezdték el kiosztani azokat. Végül kiderült, hogy ebben sem sikerült igazat mondaniuk.

Nem árt tudni, hogy elsőként a moldovai menedékkérőket támogatták az új UNHCR kezdeményezés keretében bankkártyákkal, az ENSZ Menekültügyi Hivatala ily módon akarta egyszerűsíteni a havi pénzügyi támogatásai kiosztását az Automated Teller Machines (ATM) révén. A mostani görögországi „segélyezési módszer” tehát már kipróbált és bevált akkor, amikor a román állampolgárságért ácsingózó moldáv menekülteknek ily módon segítettek. (Ezt egyébként az UNHCR kezdeményezte a Banca Comercială Română Chișinău SA-val együttműködve.)

A program leírása szerint a menedékkérők csak hat hónapig részesülnek társadalmi támogatásból az ENSZ rendszerében, de például ha munkanélküliek, akkor természetesen továbbiakban is számíthatnak a pénzügyi tuningra. Nyilván ez jelentősen ösztönzi a migránsokat abban, hogy elkezdjenek dolgozni. A honlap szerint ez az UNCHR kezdeményezés nem állt kapcsolatban két hasonló MasterCard által támogatott segélyprogrammal, tehát emellett még több segélyezési- pénzügyi program is fut.

Itt halkan jegyeznénk meg, hogy az ENSZ honlapján közzétett információ szerint egyik nagy támogatója a bankkártyás menekültek megsegítésében maga az Európai Unió, amely 2016. március 2-i javaslatában már vázolta, hogy a tagállamokban a sürgősségi segítségnyújtást a tagállamokkal és az ENSZ-ügynökségekkel, nem kormányzati szervezetekkel(!) és nemzetközi szervezetekkel folytatott szoros koordináció és konzultáció keretében nyújtják majd.

Az EU-n belüli menekültügyi válságra válaszul eddig a menekültügyi, migrációs és integrációs alap (AMIF), a Belső Biztonsági Alap (ISF) vagy az európai alap (FEAD) egyébként már jelentős pénzügyi forrásokat biztosított.

A MasterCard és Soros 2017 januárjában jelentette be a „Humanity Ventures” elindítását. Ez a program magánszektorbeli megoldásokat keresett olyan „társadalmi kérdésekben”, mint például a migránsok és befogadó közösségeik közötti pénzügyi kirekesztés, vagyis olyan megoldásban gondolkodtak, hogyan tudják nemzetközi szinten problémamentesen pénzhez juttatni a migránsokat.

Soros György a nagy filantróp szerepébe bújt, aztán mégiscsak elszólta magát: az „emberiségvállalatok ” célja, hogy nyereségesek legyenek. Még szerencse, hogy egyáltalán nincs köze a MasterCarddal karöltve a bankkártyák terjesztéséhez az ENSZ-en keresztül.

Fontos tudni, hogy az UNCHR programot 2011-ben indították el, és 2016-ban bővült. Ez a program 2016 és 2018 augusztus közötti időszakban 94 országban 10,5 millió embernek nyújtott pénzügyi segélyt, és a kedvezményezettek nem csupán pénzt kaptak, hanem külön forrást biztosítottak ún. „mobilpénzre”, vagyis telefonokra is.
Természetesen ehhez kellett még jó néhány támogató, amelyek közül csak néhány szervezetet vettünk górcső alá – kifejezetten a „migránsbankkártyákhoz” kapcsolhatóan.

A Vörös Félholdon (a Vöröskereszt iszlám verziója) kívül ott van az International Rescue Committee is, amely honlapján legutóbbi, november 8-i bejegyzésében arra buzdítja a menekülteket, hogy nyugodtan keljenek útra, mert joguk van hozzá, az IRC pedig majd segít nekik még a családegyesítésben is. Mindamellett készpénzt is adnak, mégpedig 72 órán belül.

Az IRC mellett kiveszi a részét a bankkártyák kibocsátásában a Mercy Corps globális szervezet is, akik egy kísérleti programot indítottak a MasterCard-szal és a Szerb Munkaügyi Minisztériummal partnerségben, hogy előre feltöltött kártyákat terjesszen a Szerbián keresztül utazó jogosult menekülteknek. A családok 235 dollár (210 euró) értékű kártyákat kaptak, az egyének pedig körülbelül 78 dollárt (70 eurót).

A pénz vásárlásokhoz is felhasználható, nem csak készpénzfelvételre. Ez volt az első ilyen jelentős pénzügyi program a régióban, hogy a MasterCard Aid Network és Prepaid felhasználásával segítsék az Európába érkező menekülteket. Azt pedig továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összeggel…

 

Források:

Pavlov, Liliana. „A rászoruló menekültek ATM-kártyákat kapnak az új UNHCR-rendszer keretében.”

Egyesült Nemzetek Menekültügyi Hivatala. 2011. március 23.

Egyesült Nemzetek Menekültügyi Hivatala. „Az UNHCR: a közvetlen pénzeszközökhöz nyújtott támogatás a 2010-re 430 millió dollárra.” 2016. december 16.

Egyesült Nemzetek Menekültügyi Hivatala. „A pénzbeli segítségnyújtás biztosítja a menekültek számára a választás erejét.” 2018. augusztus 28.

Grimes, Marisa. „A MasterCard Prepaid debit kártyák mobilitást, rugalmasságot és méltóságot biztosítanak a menekülteknek”. MasterCard. 2016. június 20.

MasterCard. „Mastercard és Soros György a magánszektor megoldásait a társadalmi kihívásokra.” 2017. január 19.

 

(Jurák Kata, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Íme Szász János rendező, aki meggyalázná Hunyadi János emlékét

Tordai Bence Párbeszédes képviselő rajongói a Youtube-on listázzák és fenyegetik a jobboldaliakat