in ,

Tragédia: itt hagyott minket a zeneszerző legenda. Meghalt Vangelis – Videó

Egy kicsit mi is vele haltunk

Maga a gyermekkorunk volt. Gyermekkorunk zenéje. És felnőttkorunké is. Vangelis mindig velünk volt.

MINDENKINEK, a világon MINDENKINEK van tőle egy-egy kedvenc zenéje. Számunkra etalon volt, rajongásig szerettük. Szférák zenéje, a kozmoszba, az űrbe repített minket utánozhatatlan stílusával, monumentalitásával, komolyságával, motiváló zeneműveivel.

Nem lehetett nem szeretni. Emberileg és zeneileg is kiváló volt. Később évről évre vártuk tőle az új albumokat, de aztán elmaradtak. Most már örökké várni fogjuk tőle az új albumokat… addig is hallgatjuk a régieket.

Az Oscar-díjas zeneszerző  79 éves volt.

Az MTI tudósítása szerint Vangelis halálát Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be. A görög média értesülései szerint Vangelis egy franciaországi kórházban halt meg.

A zeneszerző 1943. március 29-én született a görögországi Vóloszban. A már említett filmek mellett ő komponálta többek között az 1492 – A Paradicsom meghódítása, valamint a Nagy Sándor, a hódító című alkotás zenéjét is.

Vangelis 1982-ben kapott Oscar-díjat a legjobb eredeti filmzene kategóriájában, amelyet a Tűzszekerek című film zenéjéért érdemelt ki. Emellett ő szerezte a 2002-es japán–dél-koreai közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság himnuszát is.

Több szóló és kislemez megalkotásában is közreműködött, de dolgozott együtt a világhírű görög énekessel, az Aphordite’s Child progresszív rockegyüttes frontemberével, Demis Roussosszal is.

Vangelist kiskorától kezdve érdekelte a zene, hétéves korában már komponált, zenetanárhoz azonban nem akart járni. Saját maga tanult meg zongorázni, és bár szülei beíratták a zeneiskolába, a kottaolvasás tudományát soha nem sajátította el.

Amikor erről faggatták, elárulta: ha a tanárai arra kérték, játsszon valamit, úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, de valójában mindent emlékezetből adott elő.

Később az athéni Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult, amely élete végéig kedvelt időtöltése volt, festményeit neves galériákban is kiállították.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan Görögország egyik legnépszerűbb zenekara lett. Útjaik 1966-ban elváltak, Vangelis két évig zeneszerzéssel foglalkozott, stúdiókban dolgozott.

Több kitüntetést is kiérdemelt, egyebek között megkapta a Francia Becsületrend Lovagja elismerést, míg hazájában tiszteletbeli doktori címet kapott. Hitvallásával kapcsolatban úgy gondolta: munkássága egy olyan csatorna, amelyen keresztül zene lesz a zajok káoszából.

 

 

Kedvenceink Vangelistől:

1.

 

 

2.

3.

4.

 

 

 

Egy kicsit vele haltunk.

Zenéje örökre velünk marad.

 

 

mindenszo.hu

 

 

Add tovább!

Szégyenteljes cenzúrát hajtott végre a Margitszigeti Színház igazgatója, Bán Teodóra

Micsoda baloldali “humor”- Fergeteges tréfát osztott meg Kövér László házelnökről Föld S. Péte