in

Továbbra is magas ütemben bővül az építőipar – És nem a stadionépítésektől

23,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

23,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az ágazat töretlen erősödése a kormány lakáspiacot támogató intézkedései mellett a magán és az állami beruházásoknak is köszönhető. A 2010-es átlaghoz viszonyítva mintegy 16 százalékkal nőtt az építőipar termelése Magyarországon.

Az épületek építése 22,9 százalékkal, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal bővült. Előbbi növekedését a magánberuházásokhoz köthető ipari épületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények, valamint oktatási- és lakóépületek kivitelezése eredményezte. Az egyéb építmények építésének bővülése főként az út- és vasút-, valamint közműépítési munkáknak köszönhető.

Mivel a hó végi szerződésállomány 119,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, továbbra is kedvező jövőbeni kilátásokra lehet számítani. Míg az épületek építésére vonatkozó megállapodások 33,6 százalékkal nőttek a hónapban, addig az egyéb építményekkel kapcsolatos szerződések összessége 177,7 százalékkal bővült a hó végén. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére, csaknem 32 ezerre nőtt éves összevetésben, amelyet elsősorban a Családi Otthonteremtési Kedvezmény eredményezett. 2017 első három negyedévében tovább emelkedett ez a szám, közel 33 százalékkal éves alapon. Emellett az épített lakások száma 51,5 százalékkal bővült.

A 2010-es átlaghoz képest 15,8 százalékkal, 2014 átlagához viszonyítva pedig 9,4 százalékkal emelkedett az ágazat termelése Magyarországon. Az említett kormányzati intézkedések mellett, a jövőt tekintve az is optimizmusra ad okot, hogy a GKI-Erste építőipari bizalmi index októberben a negyedik egymást követő hónapja emelkedett csúcsértékre.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

(kormany.hu)

„Túlélte” a vulkánkitörést egy sportkamera, mindent rögzített

Szentesi Zöldi László – Köpd ki a prolikapszulát!