in

Továbbra is csúcson a Fidesz ,a baloldal sehol: 54%-on a kormánypártok

A kata módosításának nincs hatása a pártpreferenciára

A kata módosításának nincs hatása a pártpreferenciára: a kormánypártok támogatottsága stabil, az ellenzéki pártok még mindig válságban vannak – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Továbbra is a Fidesz–KDNP mögött áll a magyarok abszolút többsége 54 százalékkal, míg a parlament hat baloldali pártja közül négy nem jutna be önállóan a parlamentbe.

A Fidesz–KDNP mögött áll a magyar választók 54 százaléka, abszolút többsége – mutatja Nézőpont Intézet új pártpreferencia-kutatása. Az intézet szerint a stabil társadalmi támogatottság a választás óta tartott több időközi választás eredményeiben is tükröződött.

A Nézőpont ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 év feletti lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatásából kiderül: csupán négy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot.

Ez alapján mindössze a választási összefogás legnagyobb nyertese, a DK, s a Momentum jutna be a parlamentbe a baloldal parlamenti pártjai közül. Ám sem az egyedüli stabil vezetésű Gyurcsány-párt, sem az elnököt és frakcióvezetőt váltó Momentum nem tudott lendületet venni a választás óta. A MKKP, s a Jobbik kárára bejutó Mi Hazánk tartja a bejutáshoz szükséges támogatottságát.

NÉGY PÁRT ÖNÁLLÓAN NEM JUTNA BE A PARLAMENTBE

Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó-hangulat, amit az is erősít, hogy négy ellenzéki párt ma nem jutna be önállóan a parlamentbe. A Jobbik négy, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd pedig egy százalékon áll a Nézőpont Intézet szerint.

 

NEM INGATJA MEG A KORMÁNYPÁRTI SZAVAZÓKAT A KATA MÓDOSÍTÁS

A július 11. és 13. között készült, a kataszabályokat módosító törvényjavaslat benyújtásának napján kezdődő és elfogadását követő napon végződő kutatás eredményeiből egyértelmű: a kormánypártok továbbra is élvezik a magyar választók többségének bizalmát. Nem történt jelentős változás sem a kormánypárti, sem az ellenzéki erők támogatottságában, tehát az utóbbi napok néhány ezer fős fővárosi tüntetései nem a pártpreferenciák átalakulásának a tünetei.

Az április 3-án szerzett egyértelmű felhatalmazás és az azóta is töretlen támogatottság biztosítja a kormány cselekvőképességét a háborús infláció és az energia-veszélyhelyzet jelenlegi nehézségei között is.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 

Húha, lesz itt sivalkodás: Novák Katalin aláírta a kata módosításáról szóló törvényt

Németh Balázs: Von der Leyen tegnap elment gázért könyörögni az azeri diktátorhoz