in ,

Totális összeomlás jön Olaszországban: az eurót is magával ránthatja az olasz kormányválság – állítják a szakértők

Gyülekeznek a viharfelhők az Európai Unió harmadik legnagyobb hatalma fölött: küszöbön a kormányválság Olaszországban, ami könnyen magával ránthatja az eurót is – írja a V4NA.

Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön hivatalosan is beadta a lemondását azt követően, hogy a kormánykoalícióban résztvevő Öt Csillag Mozgalom nevű párt kivonult a kormány szenátusi választásáról, amikor a kabinet energiacsomagjáról szavaztak volna. Draghi azzal indokolta a lemondását, hogy „a kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé”. Az olasz politikus korábban már jelezte, hogy nem szeretne újrázni a miniszterelnöki székben, és a koalíciós pártok közül is többen jelezték, hogy előre hozott választást kell kiírni.

Sergio Mattarella államfő ugyanakkor azonnal elutasította a miniszterelnök lemondását és azt javasolta, hogy mérje fel a parlamenti politikai erőviszonyokat. Szakértők szerint ezt lényegében azt jelenti, hogy Matarella megbízta a kormányfőt, hogy próbáljon meg új szövetségesekkel kormányt alakítani.

A kormányválság tehát már a küszöbön áll Olaszországban, ami nemcsak az olaszoknak jelent válságos hónapokat, hanem az euró is komoly bajba kerülhet. Végeredményben az ország az Egyesült Királyság kilépése után a harmadik legnagyobb gazdaságot alkotja az EU-ban, így fennáll a veszélye annak, hogy a kormányválság magával rántja az uniós pénznemet is.

 

Az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnökeként a párton kívüli Draghi élvezte a külföldi befektetők bizalmát. Ez pozitívan hatott Olaszország gazdasági hitelességére – annak ellenére, hogy az ország jelenleg 148 százalékos adósságállományban van. Ennek azonban vége szakad, ha bukik az olasz kormány – állítják a szakértők.

De miért nehezebb ma a helyzet, mint a korábbi kormányválságok idején?

Az orosz szankciók miatt az Európai Unió hatalmas energiaválságban van. Ehhez jön még az évszázad inflációja, az EKB példátlan pénzáradata, az ukrajnai háború és az euró drámai, megállíthatatlannak tűnő értékvesztése. Legutóbb az árfolyam egy dollár alá esett. Elemzők szerint, ha Olaszországban kormányválság van, akkor az olyan lesz, mint egy gyufa az évek alatt felépített, kiszáradt halotti máglyán.

Minden bizonnyal a brüsszeli bürokraták sem rajonganának azért, ami Olaszországra várna, ha előre hozott választásokat írnának ki. Mivel a 74 éves Draghi kizárta, hogy újra elvállaljon egy ilyen feladatot, a voksoláson a jobboldali Fratelli d’Italia („Olaszország testvérei”) nevű pártnak lenne a legnagyobb esélye. A jelenlegi felmérések szerint megelőzik a szociáldemokrata PD-t és Matteo Salvini szintén jobboldali Liga pártját. Silvio Berlusconi Forza Italiájával együtt egy jobboldali konzervatív szövetség alkothatja az új kormányt.

Ezzel pedig valósággá válna az Európai Bizottság rémálma is, hiszen Magyarország és Lengyelország után Olaszországban is jobboldali, konzervatív kormány irányítaná a bel- és külpolitikát. Ráadásul az Európai Unió harmadik legnagyobb hatalma kerülne ki a balliberális fősodorból.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Nagyon fura fejeket láttunk a Hírklikk nevű szennyportálon – Íme

A francia polgárok kiállnak Orbán Viktor mellett – Íme a részletek