in ,

Totális káosz és rombolás Lengyelországban! Szétesett a jogállam – Kimondta a lengyel alkotmánybíróság: alkotmányellenes volt a lengyel közmédia felszámolása

A testülethez december 14-én az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselői nyújtottak be panaszt.

Sérti a lengyel alkotmányt a gazdasági társaságok felszámolására vonatkozó előírások olyan értelmezése, melyre hivatkozva a kulturális miniszter decemberben felmentette a közszolgálati médiát működtető társaságok vezetését – közölte a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön közzétett ítéletében.

A kulturális tárca szerint a döntést figyelmen kívül kell hagyni.

Az alkotmánybíróság öttagú összetételben döntött, egy bíró ellenezte a végzést.

A gazdasági társaságokról szóló törvénynek a részvénytársaságok felszámolását érintő előírásait nem lehet úgy értelmezni, hogy „magából a törvényből kifolyólag” a közszolgálati médiára is vonatkoznak – szól az ítélet.

A taláros testület szerint a gazdasági társaságok tagjainak leváltását szabályozó előírások alapján a közmédiára alkalmazott döntések ezért „semmilyen jogi következményt nem vonnak maguk után”.

A testülethez december 14-én az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselői nyújtottak be panaszt.

Előtte az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került parlamenti koalíció politikusai kilátásba helyezték a lengyel közszolgálati rádió és televízió vezetésének leváltását, illetve a közmédia jelenlegi szervezeti formájának felszámolását.

(MTI)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Na, mi van? Csődben a főváros? Elfogyott a pénz, Geri??? A BKK péntektől csúcsidőben ritkítja több járatát is

Nagyon felpörgött Bognár Zsolt cikke, amit Lendvai Ildikóról írt – Az MSZP pislákoló, vélhető rangidőse megtalálta a hét általa legarcátlanabbnak tekintett mondatát, imígyen….