in ,

Tombol a korrupció Budapesten – Kamucéget hozott ki nyertesnek a BKV

CSAK OFFSHORE HÁTTÉR VAN, BUSZ VAGY ALKALMAZOTT NINCSEN

Válaszokat várunk Karácsony Gergely főpolgármestertől a tender ügyében, mivel a semmiből jelent meg egy olyan kamucég, amely még csak nem is létezett a pályázat kiírásakor, és semmiféle szakmai referenciával nem rendelkezik – jelentette ki a Hír TV Informátor című műsorában a fővárosi Fidesz frakcióvezetője. Láng Zsolt hangsúlyozta: a kamucég bejegyzésekor egy ciprusi offshore-hátterű társaság volt a tulajdonos, ami a magyar jogszabályok szerint kizáró ok.

A BKV feltételezhetően törvénysértő buszbérlési tenderével kapcsolatban újabb részleteket derített ki a Hír TV Informátor című műsora. Mint ismert, a pályázat nyerteseként kihozott CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. többségi tulajdonosát, a Cratis Ingatlanbefektető Zrt.-t egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agria Holdings birtokolja, és tisztségviselői között Leisztinger Tamás nagyvállalkozó emberei is megtalálhatók. Amellett, hogy a magyar jogszabályok szerint nem indulhatna közbeszerzésen olyan vállalat, amelynek bejegyzéskor offshore-hátterű cég is tulajdonosa, az is kérdéseket vet fel, hogy Leisztinger Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes korábbi élettársa.

Önmaga igazgatója

A céges adattár szerint a CR-Facilities Budapestre, a Szépvölgyi útra van bejegyezve. A feltüntetett irodaházba ellátogatott az Informátor stábja, ám a recepción nem tudtak arról, hogy ott lenne központja a vállalatnak. Végül egy telefonszámot adtak a csatorna munkatársainak, amely a többségi tulajdonos Cratishez vezetett. Ez nem derült ki azonnal, ugyanis a vonal túlsó oldalán válaszoló hölgy először meglehetősen dodonai módon fogalmazott. Például meghallván, hogy a CR-Facilitiesnek a buszbérlési tenderben illetékes vezetőivel akarnak beszélni, rögtön le akarta tenni a telefont. A néhány mondatos párbeszéd alatt nem volt hajlandó válaszolni arra sem, hogy milyen kapcsolatban áll a CR-Facilitiesszel, de azt is mondta: „nem állította”, hogy nincs köze a céghez. Végül kiderült, hogy a nő neve Dudás Rita, a Cratis egyik tulajdonosa. Az Informátor azt is megtudta, hogy a CR-Facilities valóban egy Szépvölgyi úti ingatlanba van bejegyezve, ám meglehetősen ritkán használják a bérleményt. A műsorban arról is beszámoltak, hogy a CR-Facilities cégkivonata szerint a vezérigazgató egy vecsési magánszemély, Tóth Erika, aki egyben a cég egyetlen munkatársa. Vecsésre is ellátogatott az Informátor stábja, ám senki nem nyitott ajtót a cégadattárban szereplő épületben.

Nem is válaszoltak

Az is meglehetősen különös körülmény, hogy – az Informátor meg nem erősített információi szerint – a CR-Facilitiesnek nincsenek saját buszai, s a pályázaton az általa legyőzött cégtől vásárolnák meg az ajánlatában szereplő buszokat. Az adásban arról számoltak be ugyanis, hogy a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer and Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. telephelyén találhatók azok a buszok, amelyekkel az első helyezett nyert, és a vesztes cégtől szeretnék majd megvásárolni a járműveket.

 

 

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke további részletekről tájékoztatta az Informátort: a vesztes pályázat ugyanazt a norvégiai Oslóból származó, honosítási procedúrán átesett buszflotta néhány darabját mutatta fel, mint amelyből a BKV jelenleg is bérel. Szavai szerint ezeket a közbeszerzéseket jellemzően egyetlen cégre írják ki, mivel annak a tulajdonában van az a néhány darab jármű, amelyeket a BKV bérelni szeretne. – Az a különös, hogy ketten is ráindultak ugyanarra a néhány buszra, amelyek akár ugyanazok is lehetnek vagy közük lehet egymáshoz – fogalmazott. A televízió munkatársai keresték az ügyben a főváros vezetését és Tüttő Katát is, ám egyik helyről sem kaptak választ. Utóbbi még korábban kérte fel a BKV felügyelőbizottságát, hogy vizsgálják meg a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét. Szintén korábban a BKV úgy kommentálta az ügyet egy közleményben, hogy maradéktalanul betartják a közbeszerzési törvény előírásait.

 

Nincs szakmai referencia

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője válaszokat vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a tender ügyében, mivel „a semmiből jelent meg egy olyan kamucég, amely még csak nem is létezett a pályázat kiírásakor, és semmiféle szakmai referenciával nem rendelkezik”. – A bejegyzéskor egy ciprusi offshore-hátterű társaság volt a tulajdonos, ami a magyar jogszabályok szerint kizáró ok – hangsúlyozta az Informátornak. Hozzátette: ha ez nem lenne elég, a cég mögött „nem is nagyon cizelláltan” megjelennek Leisztinger Tamás kollégái.

Érdemes felidézni: a pályázatot megnyerő CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. 2020. május 11-én alakult, s a céget mindössze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. A nyertes vállalkozást ráadásul az említett Cratis Ingatlanbefektető Kft. mellett további két olyan társaság – a KD Properties Kft., valamint az Olinda Pénzügyi Szolgáltató Kft. – tűnik fel, amelyek közül egyiknek sem a buszbérbeadás a szakterülete. A CR-Facilities továbbá a pályázat azon kritériumának sem felel meg, amely szerint csak olyan cég indulhat az eljáráson, amely az elmúlt három üzleti évben az általános forgalmi adó nélkül számított teljes árbevétele elérte a 160 millió forintot.

Kohószökevényeket választott

Várjuk Karácsony Gergely válaszát, álljon ki a budapesti közvélemény elé, és mondja el, mit gondol a BKV buszbérlési eljárásáról – üzent ismét a főpolgármesternek Wintermantel Zsolt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági tagja rámutatott, hogy kicsivel drágábban vadonatúj, környezetkímélő buszokhoz juthatott volna a főváros, ám Karácsony Gergely mégis a 12 éves, rossz környezetvédelmi besorolású kohószökevényeket választotta. A politikus szerint egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy a „mutyibeszerzés” nyertese offshore-hátterű cég, amely ráadásul az egyik főpolgármester-helyetteshez köthető.

 

(Kárpáti András, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Egy döbbenetes levél – USA választások – Trump ügyvédje ledobta az atombombát és a magyar média alszik

Orbán Viktor keményen helyre tette a 8 elemivel rendelkező Martin Schulzot!