in

Tipikus: az ellenzék tüntet Budapesten, Orbán beszédet mond vidéken október 23-án

Mutatjuk, milyen politikai programokra lehet számítani a nemzeti ünnepen.

Idén hétfőre esik október 23-a, az 1956-os forradalom évfordulója. A nemzeti ünnep alkalmából az Index szedte össze, hogy mi várható, ki hol fog megemlékezni a pesti srácokról.

Holnap 9 órakor kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, majd 10 órától egészen 18 óráig látogatható a Szent Korona, a Díszlépcsőház, valamint a Kupolacsarnok. A Terror Háza Múzeumba is ingyenes lesz a belépés.

A fővárosban délután is zajlani fognak az események: 16:30-tól az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet hirdetett megemlékezéssel egybekötött tüntetést.

A demonstráció a Hősök terén kezdődik, a résztvevők 18 órára fognak átvonulni az Oktogonra, ahol Karácsony Gergely fog beszédet mondani. A főpolgármester mellett lesznek felszólalók az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék, valamint az OKA részéről is.

Emlékezetes, tavaly pont egy ilyen beszéddel robbant be a köztudatba a trágárkodó Pankotai Lili is.

 

 

 

A legnagyobb ellenzéki párt, a DK már vasárnap rendezvényt tartott, igaz nem 56′, hanem a saját születésnapja kapcsán, ennek ellenére a Gyurcsány-párt politikusai hétfőn is országszerte koszorúznak majd, illetve részt vesznek az ellenzéki tüntetésen is.

A Mi Hazánk Mozgalom immár hagyományos módon  a Corvin közben tart megemlékezést, Pongrátz András ’56-os szabadságharcos, Toroczkai László pártelnök, Roman Fritz lengyel képviselő, Grundtner András, a párt főpolgármester-jelöltje, Novák Előd alelnök, valamint Binder Csaba, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke mond beszédet. A rendezvényen a szokásos ágyútűz is látható és hallható lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi évhez hasonlóan újra vidéken fog ünnepi beszédet mondani: Zalaegerszeg után most Veszprém a kiválasztott város. A helyszín azért is szimbolikus, mert a Királynék Városa az idei évben egyben az Európa Kulturális Fővárosa címet is viseli.

 

 

Veszprém egyébként az 1956-os forradalom egyik legjelentősebb helyszíne volt, a szovjet csapatokkal szemben itt alakult ki Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Elődeik leverték az 56-os forradalmat – A baloldalnak semmi joga nincs ünnepelni, emlékezni október 23-án – Gondoljunk csak 2006-ra

Gyurcsány EMBERÁLLAMI agymosásának vakvágánya