in ,

Tényleg nagyon nagy a baj – Már a NAV is nyomoz a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást a NAV. Helyzetjelentésünk a Cseh Katalin-sztoriról.

„Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást a NAV” – derül ki a Demokrata hétfői írásából. A történetbe most bekapcsolódó olvasóink számára az alábbiakban 3-4 percben összefoglaltuk, mit lehet tudni eddig Cseh Katalin céges ügyeiről.

 

A Botrányt kavaró videótól Cseh Katalinig

Mint arról korábban írtunk, titokzatos csomag érkezett 2021. július 18-án a Bennfentes.net portál szerkesztőségébe. A felvételen egy „Anonymus-maszkos” alak azt ígérte, lebuktat egy kétszínű politikust. Nem sokkal később a Bennfentes.net szerkesztősége kiderítette: vezető momentumos politikusról szólhat az EU-s támogatások körüli botrány. Kiderült továbbá az is:

a Cseh Katalin által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutottak.

Természetesen Cseh Katalin is megszólalt a korábbi cége EU-s támogatásaival kapcsolatban. Szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve.

 

Gyanús pályázati manőverek, feljelentés és GVH-vizsgálat

Az Origo (2021. július 22-i) cikkéből azonban kiderült: a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. Volt olyan cég, amellyel ugyanazon a ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből. A Momentum EP-képviselőjének családi cége tehát 285 millió forint uniós forráshoz jutott, pedig nemrég még a Magyarországnak járó EU-támogatások felfüggesztéséért lobbizott.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke is megszólalt az ügyben. Szerinte nincs itt semmi látnivaló, sőt, teljesen rendben van, ha kisvállalatokhoz jut az EU pénze.

 

Időközben feljelentést tettek Cseh Katalin cégügyeivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek az ügyben. Sőt, azóta

már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit.

2021. július 23-án az is kiderült, hogy a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított a Pannónia Nyomdánál. A cég a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttal kötött szerződést, amelyet idén márciusban módosítottak, ebben a pandémiára előre nem látható okként hivatkoztak.

 

A botrány és a Momentum NOlimpia-kampánya

Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége. Ráadásul, mint kiderült: tíz nappal a pályázat benyújtása előtt létesítették a nyertes váci telephelyet Csehék.

 

Már az EU is vizsgálódik

2021. szeptember 6-án pedig már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is megkezdte a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében – közölte Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Hont Bandinak kérdése van: ha valaki azt mondja, hogy van 82 ezer aláírása, akkor az miért 34244-et ad le?

Belmondo emlékére – Videó