in ,

TELJES OLASZ SZIGOR – Matteo Salvini megtagadta a migránsok partraszállását

Salvini kitart

A szicíliai Catania kikötőjébe irányította az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóját 177 migránssal a fedélzetén Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter hétfőn, miközben Matteo Salvini belügyminiszter nem engedélyezte a migránsok partraszállását, szétosztásukat sürgetve az EU-tagállamok között.

 

Fotó: MTI/AP, archív

A Diciotti várhatóan az esti órákban érkezik meg Catania kikötőjébe. A hajó csütörtök óta vesztegelt Lampedusa vizein, miután a római kormány nem engedélyezte kikötését.

Végül az olasz parti őrség hajóját Danilo Toninelli, a kikötők felett rendelkező infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa irányította a szicíliai partokra.

Az olasz belügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini belügyminiszter „nem adott és nem is fog engedélyt adni” a migránsok partraszállásához, amíg nem kap garanciákat az EU-tól, hogy a menedékkérőket szétosztják a tagállamok között. Ez azt jelentheti, hogy a Diciotti megérkezik Catania kikötőjébe, de a migránscsoport tagjai nem szállhatnak le a hajóról.

Matteo Salvini korábban kijelentette, csak akkor engedélyezi a 177 ember olaszországi partra szállását, ha az EU mind a 27 tagállama részt vesz befogadásukban. Hozzátette, hogy Olaszország partjaira az utóbbi években 700 ezer bevándorló érkezett.

Az olasz külügyminisztérium még vasárnap cselekvésre szólította az Európai Bizottságot, megoldásként a migránsok szétosztását szorgalmazva.

A Diciotti a Máltához tartozó földközi-tengeri övezetben vette fedélzetére a Líbiából indult migránscsoportot. Málta megtagadta, hogy a szigetországba vigyék őket, hangsúlyozva, hogy az olasz parti őrség nem mentette, csupán fedélzetre vette a migránsokat.

A szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított: meghallgatták azt a 13 személyt, akit rossz egészségi állapota miatt a Diciottiról az utóbbi napokban olaszországi kórházba szállítottak. A beszámolók szerint a migránscsoportnak elsőként a máltai hatóságok siettek a segítségére, de csak üzemanyagot adtak nekik, hogy tovább folytassák útjukat Olaszország felé. Így talált rájuk az olasz parti őrség.

Danilo Toninelli korábban közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania.

(forrás:demokrata.hu)

SIVALKODÁS AUGUSZTUS 20-ÁN- Az LMP új alapokra helyezné a magyar államot

Márki Márk bíróság elé áll – Rágalmazott