in , , ,

Teljes kudarc lett Macron új propagandafilmje, amelyben Orbán Viktor kormányfővel riogat

A jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdít új videójában a francia kormány, amelyben feltűnik Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter is

A jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdít új videójában a francia kormány, amelyben feltűnik Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter is. Jó sok probléma akadt eddig a videóval.

 

Az interneten egy hete látható félperces propagandafilmben a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel.

Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy „2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban”.

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány „madárijesztőként” használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében.

Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk”

– írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Fotó: AFP

Franciaországban gyakorlatilag a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt kritizálta az elnököt a videóért. Egyöntetű álláspontjuk szerint Macron propagandavideókat közvetít.

Valérie Boyer, a jobbközép Köztársaságiak részéről például azzal vádolta meg Macront, hogy elhibázza a stratégiát, és ilyen videókkal nem fog tömegeket megmozgatni az EP-választásra. Volt olyan ellenzéki, aki egyenesen a videó betiltását követelte a médiahatóságtól.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások az úgynevezett „haladáspártiak” és a nemzeti erők közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig „tisztánlátásra” és „ellenállásra” szólított fel a„nacionalista lepra”erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.

Azt azonban érdemes leszögezni, hogy Macronnak egyáltalán nem tesz jót, hogy még a kampányra sem tud magabiztosan ráfordulni. Hiszen a legutóbbi Ifop kutatás szerint a francia államfő pártja, az En Marche mindössze a szavazatok 19 százalékát tudná megszerezni, ha most lennének az EP-választások.

(Forisek Ádám, 888.hu)

 

Agyhalál – Az Orbán kormány bukásáról ír a sztarklikk.hu liberális szennyportál

Hoppá! – Épül a drótakadály az amerikai-mexikói határon