in ,

Teljes agyhalál – Kamu Gerinek a dugókról és a hajléktalanokról is a kormány jut eszébe

„Nem várom el Gulyástól, hogy engem jobb főpolgármesternek tartson, mint Tarlóst” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt-jelölt.

Gulyás Gergely szombaton tartott kormányinfót, amelyen kitért a jelenlegi budapesti helyzetre is. „Közlekedési káosz, hatalmas dugók jellemzik Karácsony tevékenységét, egyre több a hajléktalan, és a köztisztaság helyzete is romlott Budapesten” – fogalmazott, hozzátéve:

nem tud a kormány főpolgármesteri hatásköröket gyakorolni”

Karácsony Gergely főpolgármester helyett.

A főpolgármester válasza

Erre válaszul Karácsony Gergely az ATV-nek úgy fogalmazott: „nem várom el Gulyás Gergelytől, hogy engem jobb főpolgármesternek tartson, mint Tarlóst”, majd hozzátette, azt viszont elvárja, hogy azokat a pénzeket, amiket a kormány elvett Budapesttől, visszakapják. Szerinte egyenesen csaknem 100 milliárd forinttal tartozik a magyar kormány a fővárosiaknak.

Tőlük vár pénzt a főpolgármester

Karácsony Gergely fentebb említett kritikáját azonban árnyalja, hogy

a városvezető által már korábban is nehezményezett összeg valójában nem a „kormány zsebében landolt”.

Karácsonyéknak még mindig a vállalkozásokat terhelő iparűzési adó csökkentése fáj?

Egyrészt a főpolgármester által említett „hiány” a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának megfelezéséből származhat. Ez a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált gazdaságvédelmi intézkedések közt szerepelt, ezekről Orbán Viktor még tavaly beszélt. Az intézkedés indokoltságát egyébként a többi között az is alátámasztja, hogy a helyi iparűzési adó csökkentését még Brüsszel is jóváhagyta. Ez az összeg tehát az érintett körbe tartózó vállalkozásoknál maradt.

Vagy a fővárosénál szegényebb önkormányzatoktól sajnálják a támogatást?

Aztán a 2022-es költségvetés értelmében az önkormányzatok jövőre 129,8 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást teljesítenek. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a nem csak a jövő évre vonatkozó adóval kapcsolatosan egy korábbi alkalommal úgy fogalmazott, hogy

a járvány elleni védekezés alatt a gazdagabb önkormányzatoknak támogatniuk kell a szegényebb önkormányzatokat.

Márpedig a számok alapján pedig egyértelmű, hogy Budapest a leggazdagabb önkormányzat, amely „messze a legtöbb állami támogatást kapja”. Ennek ellenére a főváros korábban jóval kisebb mértékben támogatta a szegényebb önkormányzatokat, nem is beszélve arról, hogy közben tízmilliókból hirdette, hogy nincsen pénze. Mindenesetre ez az összeg sem a kormányhoz, hanem egyes településekhez került, illetve kerül.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Idén augusztus 20-án is odatette magát a baloldal – Apáti Bence: így vicsorogtak a hiénák és az őrkutyák augusztus 20-án

Az ostoba Jakab tovább gyalázkodik, Gulyás Gergelyt szidja – Jakab Péter üzent Gulyásnak: segítek, hogy te is megértsd