in ,

TEK: Magyarországon egyelőre nem növekedett a terrorveszély

Hajdu János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az ATV-nek adott interjújában a bécsi események kapcsán nyilatkozott.

Hajdu János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az ATV-nek adott interjújában a bécsi események kapcsán nyilatkozott. A vezérőrnagy elmondása szerint Magyarországon nem súlyosbodott a terrorveszély. Az ausztriai eseményeket illetően úgy fogalmazott: az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is, ezzel segítve a nemzetközi védekezést.

Hajdu János elmondta: a bécsi merénylőről az osztrák hatóságok tudták, hogy 2018-ban válságövezetbe akart menni, hogy harcoljon, de Törökországban átutazóban a török hatóságok elfogták és hazatoloncolták, ahol 6 hónap után szabadlábra helyezték. Arra a kérdésre, hogy magányos elkövetőről vagy egy sejt egyik tagjáról van-e szó, a főigazgató azt mondta, a bécsi terrortámadás nem tűnik bonyolultnak.

Azonban ha a gyanúsítottak körét kiterjesztjük a barátai, szimpatizánsai körére, akkor több európai ország is érintett lehet az ügyben

– mondta a dandártábornok az ATV-nek. Hajdu János hangsúlyozta: most a magyar határról 70 km-re csapott le az Iszlám Állam, de nem vagyunk nagyobb veszélyben, mint amikor az Európai Unió területén máshol, Párizsban vagy Brüsszelben csaptak le terroristák. Magyarország veszélyeztetettségre nem nőtt.

A hazai muszlim közösség tagjai évtizedek óta itt élnek, beilleszkedtek a magyar társadalomba, jó kapcsolatban vannak a kormánnyal, adót fizetnek, és kiszorítják a gyanús elemeket maguk közül. Ha pedig kívülről érkezik valaki az országba és kapcsolatba hozható radikális eszmékkel, akkor azt titkosszolgálati eszközökkel szorítják ki

– tette hozzá a dandártábornok. A TEK főigazgatója szerint az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is. A lövöldözés 8 órakor kezdődött; fél 11–11 körül a magyar terrorelhárítók megjelentek az osztrák határon, hogy segítsenek az osztrák kollégáiknak egy esetleges határon átnyúló elfogásban, amire végül nem volt szükség. Arról is szó volt, hogy a hatóságok járvány miatti leterheltsége nem vezetett a terrortevékenység érdemi növekedéséhez Európában. Hajdu János azt is elmondta: a TEK működésében nem okozott jelentős fennakadást a járvány, de vannak munkatársaik, akik megfertőződtek.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Taxisokon segít a kormány – Az ellenzék közben mindent akadályoz

Felszólítást kapott a polgármester: Niedermüllernek arról kellene nyilatkoznia, mennyi jutott a lopott pénzből a DK fekete kasszájába