in ,

Tarjányi: Ukrán kudarc a NATO-csúcs

A szakértő szerint a jelenlegi válsághelyzetre nem megoldás, ha Ukrajna megnyeri ezt a háborút.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorának pénteki adásában a háború legfrissebb eseményeit elemezte, és azt, milyen eredménye volt a vilniusi NATO-csúcsnak Ukrajna szempontjából.

A szakértő szerint nem volt meglepő, hogy a találkozó Ukrajna kudarcával végződött, hiszen lehetett arra számítani, hogy nem fogják felvenni a háborúban álló országot a katonai szövetségbe. Ugyanakkor Zelenszkij túlfűtött, szélsőséges megnyilatkozásait úgy értékelte: látszik, hogy Ukrajna is fárad a háborúban.

Hozzátette, a találkozón két álláspont ütközött egymással. Egyrészt a vágyvezérelt Lengyelország, a Balti államok, és meglepő módon Törökország álláspontja, másrészt egy hideg logika mentén gondolkodó Franciaország és USA.

 

Tarjányi úgy véli, azt kell megértenünk, hogy a jelenlegi válsághelyzetre nem megoldás, ha Ukrajna megnyeri ezt a háborút.

 

Hiszen a háborúnak lehetnek még következményei. A NATO-nak nem érdeke felvenni egy olyan partnert, ahol benne van a pakliban, hogy újabb háborúba sodródik.

„Ez egy komoly biztonságpolitikai védelmet jelentene Ukrajnának, de a NATO az elmúlt évtizedekben mindig ügyesen tudta azt a helyzetet kiegyensúlyozottan megközelíteni, hogy ne vegyen be olyan tagállamot, ahol reális veszélye van annak, hogy a NATO-ba való belépés után mondjuk egy évvel az egész NATO egy háborús helyzetbe kerül” – mondta.

Elmondta, a jelenlegi orosz szemlélet szerint vissza kell csatolni a volt Orosz Birodalom részeit Oroszországhoz, ami azt jelenti, hogy Ukrajna győzelmével nem oldódna meg a konfliktus.

Szerinte a két ország közötti ellentétek nem fognak eltűnni néhány év alatt.

 

(Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Hodász Andrással, a bukott pappal nem kell foglalkozni többet – Felesleges

Most már biztos: a jobboldali értelmiség sokkal jobban bírja a kánikulát, mint a balos – Itt a bizonyíték