in

Tán nem kéne egekbe emelni az árakat – Elképesztően visszaesett a kiskereskedelmi forgalom + mindenszo.hu kommentár

A KSH legfrissebb, márciusi elemzéséből az derül ki, hogy a magyarok jócskán visszavettek a vásárlásból

A KSH legfrissebb, márciusi elemzéséből az derül ki, hogy a magyarok jócskán visszavettek a vásárlásból, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis a 2022. márciusi adatokhoz képest 13,1 százalékkal esett vissza. Ennél csak akkor vásároltunk kevesebbet, amikor a koronavírus-járvány első hulláma volt még 2020 áprilisában, amikor leállt minden. A legnagyobb visszaesés a benzinkutakon volt, a használtcikkboltok forgalma viszont nőtt.

Szinte rekordnak mondhatnánk azt a visszaesést, ami az idei kiskereskedelmi forgalmat illeti, ugyanis a 2020. áprilisi forgalmat leszámítva nem vásároltak a magyarok ilyen visszafogottan. Noha a pénztárcánkon ez annyira nem érzékelhető, ugyanis az infláció akkora, hogy 10,1 százalékkal többet fizettünk ennek ellenére a kasszánál.

 

 

Az élelmiszerüzletekben 10,3 százalékkal kevesebb termék fogyott, mint egy éve, ráadásul ezt az átlagot az étel-, ital- dohányáru-szaküzletek 4,8 százalékos esése még enyhítette is, az „élelmiszer jellegű vegyes üzletek” nevű csoportban – vagyis az összes olyan boltban, ahol más termékek mellett ételt is lehet venni – 12 százalékos volt a visszaesés.

A legnagyobb visszaesés a benzinkutaknál érzékelhető, ott ugyanis 29,3 százalék volt a visszaesés. Ehhez persze hozzátartozik, hogy sokáig élhettünk az üzemanyagárstop lehetőségével, ami egyfajta pánikfelvásárlást is okozott.

A nem ételt árusító boltokban 9,6 százalékkal csökkent a forgalom. A használtcikk-üzletekben mért a KSH növekedést, méghozzá 11 százalékosat, a gyógyszerboltoknál viszont stagnálás volt. Bútorból és műszaki cikkből 21, iparcikkből 12, ruhából és cipőből 5, számítástechnikai termékekből pedig 3,4 százalékkal kevesebb fogyott.

A csomagküldő és online kereskedelem forgalma 14 százalékkal esett vissza.

Az év első három hónapjában összesítve 9,5 százalékkal kisebb volt a bolti forgalom, mint 2022 január–márciusában. A benzinkutakon 19,1, az élelmiszerboltokban 8,1, a nem ételt árusító üzletekben pedig 7,2 százalékos visszaesést mért a KSH.

 

 

(pestisracok.hu)

 

Mindenszo.hu kommentár:  a válság és a háború farvizén evezve egyes kereskedők át akartak verni minket és elkezdték emelni az áraikat, hogy jó nagy legyen a profit. Most pedig már durván akcióznak, akár 20%-os akciókat indítanak, csak vásároljunk. Látják? Ha emeltek, mi nem vásárlunk…ez ilyen egyszerű. 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Belebukott a korrupcióba – A Fogtündér visszavonul. Van igazság

Az ex-cenzor Lendvai Ildikó lehülyézte Gulyás Gergely minisztert